Cercetătorii de la Universitatea Tsukuba, Japonia, susțin că calitatea somnului depinde de bacteriile care ajută la fabricarea neurotransmițătorilor. S-au făcut cercetări in acest sens pe șoareci. Iata de ce sănătatea intestinelor afectează și somnul!
Pentru a dormi bine, totul se întâmplă în… stomac. Cercetătorii de la Universitatea Tsukuba, Japonia, conduși de profesorul Masashi Yanagisawa, au investigat puterea bacteriilor din intestin. Într-un nou studiu, au detaliat cum acestea pot modifica mediul și conținutul intestinelor la șoareci. Un rol care ar avea, de asemenea, un impact asupra comportamentelor precum somnul.
Pentru acest experiment, cercetătorii au oferit un cocktail puternic de antibiotice unui grup de șoareci, timp de patru săptămâni. Apoi au comparat conținutul intestinal au cel al șoarecilor cu aceeași dietă. Echipa de cercetare a descoperit diferențe semnificative între metaboliții șoarecilor cu microbiota saraca și ceilalți.
Sănătatea intestinelor afectează și somnul
„Am găsit peste 200 de diferențe în metaboliți între grupurile de șoareci. Aproximativ 60 de metaboliți normali lipseau la șoarecii săraci in microbiota, iar la ceilalți difereau în cantitate”, notează autorii acestui studiu.
Cercetătorii au descoperit apoi că acele căi biologice cele mai afectate de tratamentul cu antibiotice erau cele implicate în fabricarea neurotransmițătorilor. În plus, echipa a constatat că șoarecii erau deficienți în metaboliți ai vitaminei B6, ceea ce accelerează producția neurotransmițătorilor serotonină și dopamină.
Echipa a analizat, de asemenea, somnul șoarecilor examinând activitatea creierului. Ei au descoperit că șoarecii lipsiți de microbiotă aveau mai mult somn REM și non-REM noaptea, moment în care se crede că șoarecii sunt activi. În schimb, au afișat mai puțin somn non-REM în timpul zilei când șoarecii ar trebui să doarmă. Concret, șoarecii săraci în microbiotă au trecut mai repede de un stadiu al somnului la altul decât ceilalti. Pentru prof. Yanagisawa, lipsa serotoninei este vinovatul acestor anomalii ale somnului:
„Am constatat că epuizarea microbiană elimină serotonina din intestin și știm că nivelurile de serotonină din creier pot afecta ciclurile somn/veghe. Prin urmare, modificarea dietei ii poate ajuta pe cei care au probleme cu somnul.