Prima pagină » Informații utile » Sănătate mintală sau mentală? Care este diferența dintre cei doi termeni

Sănătate mintală sau mentală? Care este diferența dintre cei doi termeni

09 aug. 2024, 09:24,
în Informații utile

Greșeala poate fi întâlnită din mai multe motive, însă cei doi termeni au semnificații diferite. Iată care este forma corectă dintre sănătate mintală sau mentală și de ce poate apărea confuzia.

Sănătate mintală sau mentală?

Forma corectă dintre cele două este sănătate mintală. Raționamentul este unul simplu. Termenul „mintal” vine de la cuvântul „minte”, iar „mental” vine de la „mentalitate”. Astfel, conform DEX-ului, „mental” face referire la ceva ce aparține minții sau la o alienație mintală, pe când termenul „mental” privește mentalitatea, modul de gândire. Astfel avem sănătate mintală, calcul mintal, tulburări mintale versus schimbare mentală.

Sănătatea mintală ține de starea generală de bine a modului cum gândești sau vezi lumea. O tulburare mentală poate fi prezentă atunci când modelele sau schimbările în gândire, sentiment sau comportament provoacă suferință sau perturbă capacitatea unei persoane de a funcționa.

Aceste tulburări pot afecta cum: menținem relații personale sau familiale, funcționăm în medii sociale, performăm la serviciu sau la școală, învațăm la un nivel așteptat pentru vârsta și inteligența noastră.

Bolile mintale sunt afecțiuni ale creierului care dereglează gândirea, emoțiile și comportamentele. Exemple de boli mintale sunt: tulburări de anxietate, inclusiv tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și fobiile, depresie, tulburare bipolară și alte tulburări de dispoziție, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate, stres post traumatic, tulburări psihotice, inclusiv demența și schizofrenie.

Unele cauze și motive pentru care acestea apar ar putea fi: stres excesiv, moșteniri genetice, abuzuri, accidente și orice fel de evenimente traumatice, factori biologici, cum ar fi dezechilibrele chimice din creier, leziuni cerebrale, expunerea prelungită la viruși și/sau substanțe toxice, alcool și/sau droguri, diferite boli dificil de gestionat (exemplu: cancerul), singurătatea.

Cum îți poți proteja sănătatea mintală

Pentru a evita să te confrunți cu o afecțiune mintală, trebuie să înveți să te apreciezi și să te iubești. Acordă-ți timp pentru hobby-uri și pentru dezvoltarea ta personală. De asemenea, ai grijă și de corpul tău, prin activitate fizică regulată, consumul de alimente nutritive, un somn suficient și odihnitor, hidratarea corespunzătoare, eliminarea fumatului și consumul moderat de alcool.

Deși timpul petrecut singur este extrem de valoros, trebuie totodată să te conectezi cu oamenii și să nu te izolezi. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoși decât cei care nu au o rețea de sprijin.

Învață să dăruiești și să fii bun. Dacă oferi din timpul și energia ta, măsurat, cuiva, îți dă o stare de bine. Este un sentiment plăcut să știi că ai putut fi de ajutor pentru cineva și, totodată, te face să te simți împlinit.

Trebuie să înveți să fii rezistent la stres sau să-l gestionezi bine. Stresul va apărea, inevitabil, în diferite măsuri, în viața noastră. Important este să știm să-l gestionăm și să nu-l lăsăm să ne doboare. Această abilitate este denumită reziliență și este o caracteristică a unei sănătăți psihice puternice care îți permite revenirea din evenimentele neplăcute, reușind să rămâi concentrat, flexibil și productiv în acțiunile tale.

De altfel, e important să te cunoști și să îți dai seama când apare o problemă. Astfel vei ști când situația te depășește și e cazul să ceri ajutor. Deși sunt interconectate, sănătatea mintală sau mentală, acestea nu sunt aceleași lucruri și e bine să știm să facem diferența dintre ele.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`