Prima pagină » Culinar » Șampanie cu foițe de aur. Originea acestei băuturi prestigioase

Șampanie cu foițe de aur. Originea acestei băuturi prestigioase

20 dec. 2023, 10:41,
BZI.ro, în Culinar

În 1876, un producător de șampanie din regiunea Champagne a Franței a decis să adauge o notă de lux sticlelor sale, prin adăugarea de foițe de aur la baza gâtului sticlei. Tendința a prins viață, iar șampania cu foițe de aur a devenit un simbol de statut pentru cei bogați și faimoși. În ziua de astăzi, foița de aur este folosită pentru a adăuga o notă de lux șampaniei, dar este utilizată și în scopuri practice: foițele de aur ajută la reflectarea luminii și face bulele din șampanie să pară mai strălucitoare.

Originea șampaniei cu foițe de aur

Liebumifralch, un amestec alb demisec, a dispărut la sfârșitul anilor 1990, dar Blue Nun a supraviețuit. În prezent, brandul își promovează Blue Nun 24K Gold Edition, un vin spumant presărat cu foițe de aur comestibile. Cele mai populare lichioruri din Japonia sunt Goldschlager și Kinpaku. O sticlă de Goldschlager costă de două ori mai mult decât o sticlă de Kinpaku, care este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe vinuri.

Se crede că un farmacist elvețian, numit Johann Rudolf Goldschlager, a inventat lichiorul în 1872. Suntory, o distilerie japoneză a inventat Kinpaku în 1892. Goldschlager nu este cunoscut în afara Elveției, dar se crede că a fost inventat acolo în mijlocul secolului al XIX-lea. Inițial, lichiorul avea 53,5% alcool. Cu toate acestea, din cauza naturii volatile a foițelor de aur, conținutul de alcool a fost ulterior redus la 43,5%.

Goldschlger este în mod obișnuit mai scump decât Kinpaku și este adesea considerat o băutură mai luxoasă. Mai mult, Goldschlger este mai puțin dulce decât Kinpaku, motiv pentru care este consumat în mod obișnuit de persoanele care doresc ceva mai intens. Bulele din șampanie sunt rezultatul celui de-al doilea proces de fermentare. Procesul prin care drojdia transformă zahărul de struguri în alcool este numit fermentație, și majoritatea vinurilor, inclusiv vinul de bază pentru șampanie, trece prin acest proces.

Cine a inventat șampania și ce gust au foițele de aur

Șampania adevărată a fost inventată în regiunea Champagne din Franța în secolul al XVII-lea, fiind o metodă de producere a vinului spumant care nu conține impurități care să îl facă tulbur. Se crede că aceasta a fost inventată de călugărul francez Dom Perignon în 1697.

În general, diferența dintre șampanie și Prosecco este că șampania provine din regiunea Champagne a Franței, în timp ce Prosecco provine din regiunea Prosecco a Italiei. Regiunea Champagne, care include orașele Reims și Pénay, se află în nord-estul Franței.

Șampania cu foițe de aur sună a lux gourmet suprem, dar aceasta nu are niciun gust sau textură, fiind doar o pulbere sclipitoare. Șampania cu aur era foarte populară în cadrul banchetelor de mare anvergură în Evul Mediu. Foițele de aur comestibile pot fi achiziționate pentru a fi utilizate în diverse băuturi. Acestea pot fi servite în diverse băuturi și cocktailuri.

Corpul uman nu absoarbe aurul comestibil. Asigurați-vă că foițele de aur pe care le achiziționați sunt comestibile pentru a evita contaminarea. Adăugarea de foite de aur în șampanie este o modalitate elegantă și luxoasă de prezentare, dar acestea nu sunt foarte nutritive. Foițele pot fi consumate fără probleme deoarece nu ajung în fluxul sanguin și, astfel, nu prezintă riscuri pentru sănătate. De asemenea, din punct de vedere chimic sunt inerte, ceea ce înseamnă că organismul nu le procesează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *