Prima pagină » Local » Sâmbăta Morților. Creștinii sărbătoresc Moșii de Toamnă. Momente speciale sărvârșite în Biserică Ortodoxă
Sâmbăta Morților. Creștinii sărbătoresc Moșii de Toamnă. Momente speciale sărvârșite în Biserică Ortodoxă

Sâmbăta Morților. Creștinii sărbătoresc Moșii de Toamnă. Momente speciale sărvârșite în Biserică Ortodoxă

31 oct. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Astăzi, 31 octombrie 2020, credincioșii sărbătoresc Sâmbăta Morților, zi trecută în calendarul creștin ortodox pentru pomenirea celor adormiți. Această zi este cunoscută și ca Moșii de Toamnă, o zi plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Iată ce trebuie să facă toți creștinii în această zi premergătoare Postului Nașterii Domnului

Creștinii-ortodocși sărbătoresc astăzi, 31 octombrie 2020, Moșii de Toamnă, sărbătoare cunoscută drept Sâmbăta morților. În această zi se face pomenirea morților, zi în care se dă de pomană din bucatele și recoltele adunate. Moșii de Toamnă amintesc de ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a elibera sufletele drepte de acolo. Sfinții Părinți au rânduit ca pomenirea să fie făcută într-o zi de sâmbătă. Ea precedă ziua de duminică, despre care se știe că este ziua Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Tradiții de secole de Sâmbăta Morților. Ce trebuie să știe toți creștinii despre această zi?

De Sâmbăta Morților, credincioșii vin la biserică și dau de pomană. Gospodinele prepară colivă și o dau de pomană celor din jurul lăcașurilor de cult. Grâul semnifică învierea trupurilor celor adormiți. Ea se ornează cu Sfânta Cruce și cu bombonele colorate sau ciocolată. Cele din urmă reprezintă frumusețea faptelor bune pe care cei decedați le-au lăsat mărturie în această lume. Alături de colivă se pune o sticlă cu vin roșu dulce, iar pe acesta un colac mic. În colivă și în colacul de la paos, adică de la sticla de vin, se aprind două lumânâri. Preoții binecuvântează jertfa, apoi ea este împărțită celor prezenți, de sufletul răposaților, conform tradiției populare din România.

Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiți. Liturghie specială în lăcașurile de cult de Sâmbăta Morților

De Moșii de Toamnă, Sâmbăta Morților, se merge la biserică, se fac rugăciuni pentru cei care au trecut în neființă și se fac pomeni. Se împart celor săraci pachete cu mâncare alături de o lumânare aprinsă sau chiar diverse obiecte materiale, în funcție de fiecare regiune a țării. Flacăra lumânărilor aprinse semnifică atât lumina credinței, cât și lumina faptelor bune ale celui comemorat.
Tradiția spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învrednicește pe cel care le împlinește cu harul de care are nevoie și cu toate cele care îi sunt de folos. Mai mult, respectând tradiția Moșilor de toamnă, se spune că toți creștinii vor petrece postul Crăciunului în deplină sănătate. Moșii de toamnă se sărbătoresc de obicei în prima sâmbătă din luna noiembrie. Anul acesta însă, sărbătoarea a fost trecută în ultima zi din luna octombrie, care de altfel a picat sâmbăta în calendarul ortodox 2020.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși sunt amintite „Moșii de primăvară” (de Sărbătoarea celor 40 de Mucenici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” și „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *