Prima pagină » National » Sambata Luminata, sambata celor curati. Sa nu faci asta sub nicio forma! Vei atrage mania Domnului
Sambata Luminata, sambata celor curati. Sa nu faci asta sub nicio forma! Vei atrage mania Domnului

Sambata Luminata, sambata celor curati. Sa nu faci asta sub nicio forma! Vei atrage mania Domnului

25 apr. 2020, 09:55,
în National

Saptamana Luminata deschide perioada liturgica de 50 de zile pana la Rusalii, numita Penticostar, in care randuielile Bisericii se schimba. Zilele din Saptamana Luminata au semnificatii speciale, dar si denumire precise: Lunea Alba, Martea Alba, Sfanta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpa sau Fantanita, Sambata Luminata si Duminica Luminata.

Sambata Luminata pastreaza in credinta populara o serie de obiceiuri. Este singura sambata in care nu se face parastas, pentru ca mortii vor fi pomeniti la slujba speciala de Pastele Blajinilor, in lunea de dupa Duminica Tomii (ce este sarbatorita la o saptamana dupa Paste).

In aceasta perioada, credinciosii nu ingenuncheaza (nu fac matanii), ci doar se inchina. Hristos nu ne vrea in umilinta, ci vrea sa ne indreptam, nu vrea prosternare, ci cainta si biruinta asupra propriilor pacate. Dupa Sambata Luminata, urmeaza Duminica Tomei, o sarbatoare a mortilor. In aceasta zi, sunt pomeniti cei care au murit inecati.

Sambata Luminata face parte din Saptamana Luminata. Denumirea de Saptamana Luminata, din care face parte si Sambata Luminata, explica teologii, provine de la un obicei practicat in vechime, cand Botezul era savarsit in noaptea de Paste. Cei botezati erau numiti „luminati” si purtau haine albe in toata saptamana de dupa Paste. Se pare ca de la purtarea hainelor albe, aceasta saptamana a primit numele de Saptamana Luminata.

Prin Invierea Domnului Iisus Hristos din morti, cei din popor cred ca Raiul se deschide tuturor sufletelor retinute in prinsoarea iadului incepand de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Sambata Luminata si Duminica Tomei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *