Este cunoscut faptul că frunzele de salvie au beneficii multiple, fiind o plantă de bază în diverse bucătării din întreaga lume. Conține antioxidanți, care pot contribui la promovarea sănătății orale și a funcției cerebrale. De asemenea, poate ajuta la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.
Salvia are un parfum puternic și un gust pământiu, motiv pentru care este folosită în cantități mici. Cu toate acestea, este plină de nutrienți și compuși importanți.
Salvie, beneficii
Salvia are beneficii foarte cunoscute, iar printre acestea se numără și faptul că este un agent de curățare natural, pesticid și obiect ritualic în arderea spirituală. Această plantă verde se poate folosi în varianta proaspătă, uscată sau sub formă de ulei și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Antioxidanții sunt molecule care ajută la întărirea apărării organismului, neutralizând radicalii liberi potențial dăunători care sunt legați de bolile cronice. Salvia conține peste 160 de polifenoli distincți, care sunt compuși chimici de origine vegetală ce acționează ca antioxidanți în corp.
În plus, planta are efecte antimicrobiene, care pot proteja împotriva bacteriilor ce promovează placa dentară. Într-un studiu din 2015, s-a demonstrat că folosirea aței dentare și a apei de gură pe bază de salvie ucide eficient bacteria Streptococcus mutans, care este notorie pentru cauzarea cariilor dentare. În timpul menopauzei, corpul experimentează o scădere naturală a hormonului estrogen, iar acest lucru poate provoca o gamă largă de simptome neplăcute. Printre acestea se numără bufeurile, transpirația excesivă, uscăciunea vaginală și iritabilitatea. În acest sens, salvia a fost folosită tradițional pentru a reduce simptomele menopauzei.
Frunzele de salvie au beneficii și au fost folosite ca remediu împotriva diabetului. Cercetările indică faptul că ar putea ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Astfel, într-un studiu, extractul de salvie a redus nivelul de glucoză din sânge la șoarecii cu diabet de tip 1 prin activarea unui receptor specific. Când acest receptor este activat, poate ajuta la eliminarea excesului de acizi grași liberi din sânge, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Salvia poate ajuta la susținerea creierului și a memoriei în mai multe moduri. În primul rând, este plină de compuși care pot acționa ca antioxidanți, care s-au dovedit a amortiza sistemul de apărare al creierului tău. De asemenea, pare să oprească descompunerea mesagerului chimic acetilcolină, care are un rol în memorie.
Proprietățile ceaiului de salvie
Ceaiul de salvie este o infuzie aromatică făcută din frunzele de Salvia officinalis, o plantă din aceeași familie cu menta. De asemenea, este plin de compuși sănătoși, făcându-l benefic pentru piele, gură și creier. În special, antioxidanții săi acționează pentru a neutraliza radicalii liberi. Când acestea se acumulează în corp, pot duce la boli cronice, precum diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Deși inflamația este un răspuns natural al organismului, forma cronică poate crește riscul de îmbolnăvire.
Salvia oferă, de asemenea, o cantitate considerabilă de vitamina K, care este esențială pentru sănătatea oaselor, circulație și coagularea corectă a sângelui. În plus, acest ceai conține și alți compuși care promovează sănătatea, inclusiv carnosol și camfor. De asemenea, poate accelera vindecarea rănilor și distruge bacteriile și alergiile de pe piele.
Prepararea ceaiului de salvie este un proces simplu care necesită un efort minim. Astfel, trebuie să folosești aproximativ 1 până la 3 lingurițe de frunze uscate de salvie sau 2-3 proaspete pentru fiecare 230 de mililitri de apă. Ulterior, încălzește apa la o temperatură puțin sub punctul de fierbere, în jur de 85-96 de grade Celsius, și pune frunzele în ceainic sau în ceașcă. Toarnă apă fierbinte peste ele, acoperă ceaiul și lasă băutura să infuzeze timp de aproximativ 5-7 minute. La final, strecoară ceaiul pentru a îndepărta frunzele de salvie. Poate fi consumat în diverse moduri, în funcție de preferințele și utilizarea dorită.
Este esențial să consulți un medic specialist pentru îndrumări personalizate, mai ales dacă ai afecțiuni de sănătate subiacente. Cantitatea zilnică recomandată variază, însă, de obicei, 1 până la 3 cești pe zi sunt considerate sigure și suficiente pentru a te bucura de salvie și beneficii.