Prima pagină » Local » Salvatorii ISU Iași salvează vieți donând sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi – FOTO

Salvatorii ISU Iași salvează vieți donând sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi – FOTO

10 sept. 2020, 14:05,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Obişnuiţi să salveze vieţi în situaţii de urgenţă, pompierii ieşeni au găsit încă o modalitate ca să-şi ajute semenii, prin donare de sânge, acțiune începută din data de 20 august, unde nevoia de sânge era necesară celor apropiați, atât de necesară șansei la viață.

Zeci de pompieri militari au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași

Zeci de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi, în semn de solidaritate față de semenii noștri aflați în suferință, s-au alăturat I.G.S.U. în campania ”SALVATORII DONEAZĂ PENTRU VIAȚĂ” organizată în contextul ZILEI POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, campaniederulată împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională.

La nivelul județului Iași, acțiunea se derulează în perioada 07 – 11 septembrie 2020 și se realizează cu sprijinul Centrului Zonal de Transfuzii Sanguine Iași.

„De multe ori în viaţă întâlnim situaţii dificile, care necesită pentru a fi rezolvate anumite calităţi din partea celor implicaţi: curaj, profesionalism, seriozitate, viteză de reacţie, spirit de echipă. Alteori însă, suntem puşi în faţa unor cazuri când trebuie să dovedim doar umanitate, empatie, solidaritate faţă de oameni ce au nevoie disperată de ajutor. Ceea ce pentru noi reprezintă doar un minim de efort, pentru cei aflaţi în suferinţă înseamnă totul, motivația profesională oferită de viețile salvate zi de zi reprezintă pentru noi o ”medalie”, este momentul să dovedim, și de această dată, solidaritate față de cei care sunt în suferință și au nevoie de ajutorul nostru.”, potrivit reprezentanților ISU Iași.

Primarul Mihai Chirica și viceprimarul Radu Botez au donat sânge la Centrul de Transfuzii din Iași

Primarul Mihai Chirica și viceprimarul Radu Botez au donat astăzi sânge la Centrul de Transfuzii din Iași. Cei doi reprezentanți ai autorității publice locale au făcut un apel să vină să doneze sânge la Centrul de Transfuzii Iași, solicitările de sânge fiind destul de mari la nivelul județului Iași. Alături de cei doi au fost și reprezentanț ai tineretului ALDE Iași.

„Tinerii din ALDE au fost primii care au înțeles mesajul asministrației Municipiului Iași, prezentă prin primarul Mihai Chirica și viceprimarul Radu Botez, de a dona sânge“, a declarat Radu Botez.

Mihai Chirica a anunțat că fiecare donator de plasmă hiperimună va fi remunerat cu 500 de lei. După ședința Consiliului Local organizată la final de săptămână, s-a decis că donatorii de sânge vor primi 7 bonuri de masă.

Spitalele din Iași, nevoite să amâne intervențiile chirurgicale din cauza lipsei donatorilor de sânge

De vineri, angajații CRTS din Iași au asistat la o dublare a numărului de donatori de sânge. În ultima zi a săptămânii trecute, 76 de ieșeni au mers să doneze sânge, iar ieri, 75. Din luna martie, media zilnică de donatori de sânge a fost de 30 de persoane. În unele zile, așa cum a precizat șefa centrului dr. Lavinia Scripcaru, s-au prezentat 15-20 de ieșeni. Numărul insuficient de donatori a făcut ca stocurile de sânge să se epuizeze, medicii din spitalele din Iași au fost nevoiți să temporizeze intervențiile chirurgicale.

În 4 luni de zile, la CRTS s-au prezentat doar 10 donatori de plasmă, din peste 1.500 de pacienți vindecați de COVID-19

Pacienții vindecați de COVID-19 pot dona plasmă hiperimună la CRTS Iași pentru suma de 500 de lei. De la începutul pandemiei de COVID-19, doar 5 donatori de plasmă din 10 prezentanți au fost eligibili pentru donare. Un număr insuficient dacă ne gândim că la Iași au fost vindecați peste 1.500 de pacienți de coronavirus. Pentru a încuraja donarea de plasmă hiperimună, autoritățile au suplimentat bugetul local cu suma de 500.000.00 lei la Capitolul Asigurări și asistență socială.

„Donarea de plasmă este esențială pentru supraviețuirea multor pacienți care au nevoie de transfuzii. Cunoscut sub denumirea de plasmafereză, acest proces salvează vieți, iar cererea este întotdeauna mare. În perioada stării de urgență, cât și pe perioada stării de alertă, la nivelul Municipiului Iași s-a constatat o diminuare vizibilă a cantității de sânge și plasmă donate, fără de care nu se pot efectua operații și tratamente pacienților aflați într-o stare de sănătate critică”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *