Incidentele pe munte s-au ținut lanț în acest weekend, astfel ca salvamontiștii au fost solicitați la peste 20 de intervenții de urgență, în urma accidentărilor montane. De asltfel, la trei cazuri a fost nevoie de elicopterul SMURD.
Totodată, salvamontiştii relatează că au fost însă și situații în care turiștii au cerut să fie luați cu elicopterul doar pentru că erau obosiți.
Motivele pentru care turiştii cheamă salvamontiştii şi elicopterul SMURD
În acest weekend, a fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD pentru a prelua o victimă din Munții Făgăraș, în apropiere de Cascada Sărata. Zona este una greu accesibilă, drept urmare victima a fost recuperată cu ajutorul unui troliu și transportată ulterior la spital. Salvamontiştii au fost chemaţi de către o femeie de 50 de ani, din Baia Mare, care a căzut și a suferit o entorsă la un picior.
O altă intervenție a elicopterului SMURD a avut loc tot în munții Făgăraș, unde o femeie a căzut și s-a lovit la spate. Astfel ca, în doar 24 de ore, salvamontiștii din întreaga țară au avut 22 de astfel de misiuni.
„6 livrate la ambulanță, 3 au avut nevoie de intervenția elicopterului SMURD. Foarte mulți oameni care n-au avut treabă cu muntele își asumă niște excursii, niște ture care sunt mult peste posibilitățile lor și bineînțeles că ajung la noi”, a declarat la Dg24 Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.
Salvamontiștii vin cu o serie de recomandări pentru cei care se aventurează în drumeții pe munte.
„Să păstreze o marjă de siguranță, adică să-ți alegi o tură mai ușoară decât crezi tu că poți face, tocmai pentru a nu avea probleme și a nu ajunge la serviciile de siguranță. (…) Vreau să vă spun că am avut cazuri hilare în care ni s-a spus foarte clar că la ei trebuie să se vină cu elicopterul, ceea ce nu se întâmplă pentru oboseală, sau în a doua parte a zilei, atunci când obosești, apare neatenția, tot din cauza oboselii și atunci se petrec lucrurile care s-au petrecut și ieri”, a spus Sănduloiu.
De asemenea, foarte important este echipamentul atunci când pornim în drumeție pe munte, iar din rucsac nu trebuie să lipsească mâncarea și o trusă medicală.
Un copil de 6 ani, căzut din telescaun la Brașov
Într-un context asemănător, amintim faptul că la începutul acestui an, a fost prezentat cazul unui copil din Poiana Brașov ce a căzut din telescaun, de la mare înălţime. Copilul, în vârstă de 6 ani, a căzut de la înălțimea de aproximativ 4-5 metri. Martorii incidentului au sunat la numărul de urgență 112 și au anunțat Dispeceratul Poliției Brașov. Așadar, polițiștii care s-au deplasat la fața locului au precizat că micuțul nu avea răni vizibile. Copilul a fost examinat medical la fața locului, fiind transportat la spital pentru investigații suplimentare.
Menționăm că după incident, copilul nu a fost găsit de către salvamontiștii sosiți la fata locului. Se pare că cel mic s-a ridicat, nefiind rănit grav și s-a întors în staţia de îmbarcare în telescaun. Dupa examinare, medicii au constatat doar un traumatism minor la nivelul unui membru inferior. După aceea, copilul a fost transportat înapoi în stațiune, unde au fost chemați și părinții acestuia.
Cu toate că de cele mai multe ori vorbim de cazuri grave, serioase, salvamontiștii relatează că uneori turiștii cer să fie luați cu elicopterul SMURD doar pentru că au obosit.
La dracu sa va ia pe toti cretinii care va inchipuiti mari alpinisti…. De ce trebuie sa platesc eu elicopterul pt ca VOI sinteti niste PROSTI ???????????????
1.Daca vor elicopter SMURD pe post de TAXI plateste cursa, nu ceri Elicopter pe banii nostrii. 2. Nu merge pe Munte daca nu cunosti Traseul si daca nu ai Echipament adecvat.