Prima pagină » Actualitate » Salvamontiștii din Bușteni pot spune că le-au văzut pe toate: Dracula, însoțit de o sticlă de pălincă, intenționa să ajungă la Vârful Omu

Salvamontiștii din Bușteni pot spune că le-au văzut pe toate: Dracula, însoțit de o sticlă de pălincă, intenționa să ajungă la Vârful Omu

29 nov. 2022, 11:17,
în Actualitate

Salvamontiștii din Bușteni s-au întâlnit cu Dracula, în drumul său spre Vârful Omu. Cu pelerină, umbrelă şi încălzit cu pălincă, bărbatul a fost oprit de echipa de salvamontişti înainte de a i se întâmpla vreun necaz.

Așadar, un turist străin, deghizat în Dracula, cu pelerină roşie, umbrelă şi un mic troler în care, cel mai probabil, avea alte articole de îmbrăcăminte, a ajuns cu greu la un refugiu ce aparţine de Salvamont Buşteni.

Salvamontiștii din Bușteni s-au întâlnit cu Dracula

Salvamontiştilor din Bușteni nu le-a venit să creadă când l-au văzut pe Dracula, respectiv bărbatul care vorbea limba engleză şi, obosit în mod evident de drumul dificil, i-a întrebat dacă au murit mulţi oameni în munţi. Mai mult decât atât, turistul avea şi o sticlă de pălincă la el cu care s-a încălzit pe drum.

Salvamontiştii din Bușteni au explicat că, după o scurtă discuţie cu bărbatul, au aflat că acesta ar fi intenţionat să ajung pe Vârful Omu, la 2.505 metri. Bineînțeles, salvamontiştii l-au oprit pe turist din drum şi l-au îndrumat către telecabină.

„Un turist echipat ‘foarte bine’ intenționa să ajungă la Vf.Omu. Spre dezamagirea lui, a dat peste noi care, obligați să-i stricăm planurile, l-am oprit din elanul lui si l-am îndrumat catre telecabină.

Se pare că Sfinx-ul de ziua lui, atrage o „paletă foarte largă” de turiști. Să mai zică cineva că nu avem o meserie riscantă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook – Salvamont Bușteni.

Motive invocate de turiști pentru a fi salvați de elicopterul SMURD

Într-o altă ordine de idei, amintim că salvamontiștii au de cele mai multe ori de acționat în cadrul unor cazuri grave ce au loc pe munte, însă, spun aceștia, se întâmplă să fie situații în care turiștii au cerut să fie luați cu elicopterul doar pentru că erau obosiți. Spre exemplu, într-un singur weekend din această vară, a fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD pentru a prelua o victimă din Munții Făgăraș, în apropiere de Cascada Sărata. Având în vedere că zona este una greu accesibilă, victima a fost recuperată cu ajutorul unui troliu și transportată ulterior la spital. De altfel, salvamontiştii au fost chemaţi de către o femeie de 50 de ani, din Baia Mare, care a căzut și a suferit o entorsă la un picior.

„6 livrate la ambulanță, 3 au avut nevoie de intervenția elicopterului SMURD. Foarte mulți oameni care n-au avut treabă cu muntele își asumă niște excursii, niște ture care sunt mult peste posibilitățile lor și bineînțeles că ajung la noi”, a declarat la Dg24 Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Având în vedere această situație, salvamontiștii vin cu o serie de recomandări pentru cei care se aventurează în drumeții pe munte.

„Să păstreze o marjă de siguranță, adică să-ți alegi o tură mai ușoară decât crezi tu că poți face, tocmai pentru a nu avea probleme și a nu ajunge la serviciile de siguranță. (…) Vreau să vă spun că am avut cazuri hilare în care ni s-a spus foarte clar că la ei trebuie să se vină cu elicopterul, ceea ce nu se întâmplă pentru oboseală, sau în a doua parte a zilei, atunci când obosești, apare neatenția, tot din cauza oboselii și atunci se petrec lucrurile care s-au petrecut și ieri”, a spus Sănduloiu.

Totodată, foarte important este echipamentul atunci când pornim în drumeție pe munte, iar din rucsac nu trebuie să lipsească mâncarea și o trusă medicală.

De data aceasta însă, salvamontiștii din Bușteni s-au întâlnit cu Dracula, în drumul său spre Vârful Omu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *