Salvamontiștii din Argeș atenționează: ”noi facem totul să aveţi happy-end ca în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar„. Duminică a fost transmis un avertisment important de către Salvamontiștii din Argeș pasionaților de escaladat munți. Acest lucru a survenit ca urmare a mai multor incidente nefericite, în care turiștii nu s-au pregătit pentru a urca pe munte.
Nu mergeți din parc direct pe munți înalți. Salvamontiștii din Argeș atenționează
Salvamontiștii recomandă oamenilor să înceapă ușor, cu munți mici, pentru a se obișnui. Ei nu trebuie să meargă de pe loc drept, direct pe Moldoveanu, Negoiu sau Piatra Craiului.
„Oameni buni, începeţi cu munţi uşori, ţineţi în frâie ego-ul zburdalnic, care vă îndeamnă să mergeţi din parc direct către Moldoveanu, Negoiu sau Piatra Craiului. Învăţaţi muntele încetul cu încetul, lăsaţi netul unde alţi supravieţuitori se laudă că au reuşit nu-ştiu-ce tură. Nu de alta, noi facem totul să aveţi happy-end ca în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar”, au transmis salvamontiștii din Argeș, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, salvamontiștii au avut două intervenții dificile, în care turiștiiau urcat nepregătiți pe munte.
„Acţiune foarte lungă şi grea de recuperare a doi turişti din Călăraşi, noaptea trecută, persoane complet nepregătite pentru Piatra Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo potecă marcată, mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat. Asta a însemnat o noapte întreagă pierdută de către salvamontiştii câmpulungeni, oameni care acum au terminat acţiunea şi ar trebui să fie pregătiţi pentru accidente în continuare”, se menționează în postare.
Turiștii ignoră sfaturile salvamontiștilor
Pe de altă parte, salvamontiștii de la Cota 2000 – Transfăgărăşan au inervenit în cazul a doi tineri, aflaţi sub influenţa alcoolului, care au plecat fără încălțăminte necorespunzătoare către vârful Moldoveanu.
De asemenea, vineri a adus în prim plan cazul unui turist, recuperat cu elicopterul de sub vârful Călţun.
„A arătat încă din apelul către 112 faptul că era complet paralel cu muntele, practicând doar un fel de ‘munţomăneală’. Omul nu ştia ce înseamnă căldare alpină, cerând agasat operatorului să definească termenul, nu ştia foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora”, au mai scris reprezentanţii Salvamont Argeş.
Doliu în lumea medicală! Un cunoscut medic a murit după ce s-a aventurat în munţi
Un medic de doar 31 de ani din Brașov a fost găsit mort într-o zonă montană greu accesibilă. Un turist a fost cel care l-a zărit într-o prăpastie. Salvamontiștii au intervenit cu un elicopter pentru a-i recupera corpul.
Corpul neînsuflețit al medicului a fost văzut sâmbătă de un turist, sub Vârful Zbirii, într-o zonă de gol alpin. Se pare că medicul s-ar fi prăbușit în gol 100 de metri, după ce s-a apropiat de marginea hăului. Cadavrul a zăcut câteva zile în prăpastie. Corpul neînsuflețit al medicului brașovean se afla într-un gol sub poteca pe care au trecut foarte mulți turiști.
Potrivit România TV, deoarece zona este foarte greu accesibilă, salvamontiștii au cerut ajutorul elicopterului SMURD Târgu Mureș.
Doi salvamontiști din Zărnești au legat cadavrul medicului pentru a putea fi ridicat de elicopter. Corpul neînsuflețit a fost coborât la baza muntelui, de unde a fost preluat de lucrătorii de la Laboratorul de Medicină Legală Brașov. Cadavrul va fi autopsiat pentru a se stabili dacă medicul a căzut sau a fost împins în prăpastie.