Prima pagină » Local » Salubris SA înregistrează pierderi în anul 2020. Pandemia COVID-19 a redus cantitatea de deșeuri vândută către marile companii și fabrici de reciclare
Salubris SA înregistrează pierderi în anul 2020. Pandemia COVID-19 a redus cantitatea de deșeuri vândută către marile companii și fabrici de reciclare

Salubris SA înregistrează pierderi în anul 2020. Pandemia COVID-19 a redus cantitatea de deșeuri vândută către marile companii și fabrici de reciclare

21 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Salubris Iași a înregistrat pierderi în acest an din cauza pandemiei COVID-19 și a întreruperii activităților din mai multe fabrici din țară. În acest an, până la sfârșitul lunii septembrie 2020, au fost colectate pe raza municipiului Iași cu 3.000 de tone de deșeuri mai puțin, față de aceeași perioadă a anului trecut

În acest an, pandemia COVID-19 a afectat diverse domenii de activitate, chiar și pe cea a operatorului ieșean de salubritate. Concret, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, Salubris SA a colectat în municipiul Iași o cantitate de 13.307 tone de deșeuri, cu 3.000 mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au adunat peste 16.000 de tone.

„Anul acesta a fost o abominație. Mai ales în perioada martie-mai, când foarte multe fabrici au fost închise, am stat cu marfa pe stoc, o cantitate foarte mare. Deși au fost pregătite pentru a fi transportate, nu s-a putut face acest lucru, iar pentru hârtia și cartonul deteriorat de alte substanțe a trebuit să plătim că să fie luat de la noi din depozit”, a precizat Ana-Maria Șchiopu, șef birou la Salubris SA.

Deșeurile de sticlă, de plastic și cele textile sunt cel mai greu de gestionat

Este tot mai greu pentru Salubris Iași să gestioneze deșeurile de sticlă, dar și pe cele de plastic și materialele textile. Pentru a face transferul deșeurilor colectate de sticlă se cheltuiesc în jur de 300 – 400 de lei pe tonă. Totodată, în Hotărârea Consiliului Local nr. 424 din noiembrie 2019 s-a stabilit ca prețul pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din totalul celor colectate la nivelul municipiului Iași să fie de 1.300 lei pe tonă.

„Dacă primim de exemplu 1.000 de lei pentru deșeurile de sticlă, noi cheltuim 1.300 de lei ca să le gestionăm. Chiar și în cazul celor de plastic și textile este dificil de realizat o gestionare, mai ales pentru materialele textile care deși sunt o fracție colectată separat, nu avem valorificator”, a mai explicat Ana-Maria Șchiopu.

Salubris Iași gestionează deșeurile colectate prin intermediari

În ceea ce privește gestionarea deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă Salubris SA are parteneriate cu trei organizații de preluare a responsabilității pentru deșeuri. Acești intermediari acceptă colaborarea doar în cazul în care deșeurile ajung reciclate în România. Mai exact, reciclatorii trebuie să fie acceptați de aceste organizații, iar contractele sunt făcute pentru toate cele trei părți implicate. Salubris Iași se ocupă de colectarea și balotarea deșeurilor colectate. Deșeurile periculoase sunt transportate către companii care se ocupă în mod special de acest tip, la fel și pentru cele de tip DEEE.

„În principal avem parteneriate cu trei organizații, dar pentru anumite campanii mai colaborăm și cu asociații pentru a colecta anumite deșeuri. Toată calaborarea cu ei se face online, începând cu completarea unui chestionar, până la încheierea contractului. Fabricile sunt din mai multe orașe din țară, deșeurile de sticlă de exemplu ajung la o fabrică din Buzău”, a încheiat Ana-Maria Șchiopu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025