Salubris SA combate poluarea din Iași cu un sistem de pulverizare a vaporilor de apă. La achiziție s-a prezentat o singură societate: Grădinariu Import Export SRL, din București. Contractul are o valoare estimată de 300.000 euro, fără TVA. Oferta a intrat în etapa de evaluare. Firma de salubritate continuă în perioada următoare campania de achiziții
Salubris SA vrea să reducă poluarea din Iași cu un sistem de pulverizare a vaporilor de apă. Recent, firma de salubritate a primăriei a demarat o licitație pentru achiziția unei autospeciale de transport containere și a două sisteme pentru pulverizarea vaporilor de apă. Prin această achiziție se dorește reducerea poluării în Iași. La procedura cu o prevedere bugetară de 1,4 milioane lei, fără TVA, aproape 300.000 euro, s-a prezentat o singură societate. Este vorba despre Grădinariu Import Export SRL, din București, care a licitat pentru ambele loturi. Oferta a intrat în evaluare. Societatea este deținută de doi asociați: Andrei Călin Grădinariu și Radu Grădinariu. În 2019, firma cu obiect de activitate „comerț cu alte autovehicule” a înregistrat o cifră de afaceri de 210,4 milioane lei, profit de 16,9 milioane lei, datorii de 68,1 milioane lei, cu 49 angajați.
Firma de salubritate cere ca ofertantul să aibă un service omologat și echipaje de intervenție în caz de necesitate
Salubris SA a cerut ca participanții la procedură să aibă echipaje de intervenții în cazul în care sistemul de pulverizare prezintă defecțiuni.
„Ofertantul trebuie să dețină unitate service omologată RAR, precum și minimum patru echipaje mobile pentru intervenție în maximum 24 de ore de la notificare. În cazul în care nu deține service agreat sau contract de service cu un operator agreat din municipiul Iași, ofertantul va prezenta un angajament prin care se obligă să asigure și să suporte toate cheltuielile aferente transportului autovehicului și/sau echipamentului ofertat (șofer, carburant, adblue, rovigneta etc.) tur-retur, în perioada de garanție, din Iași până în localitatea unde deține service agreat sau are contract cu un operator agreat”, se arată în caietul de sarcini.
Rămâne de văzut dacă sistemul de pulverizare va contribui la reducerea poluării.
Poluarea va fi redusă prin intermediul unui sistem de translație a deșeurilor ce urmează să fie cumpărat
Tot pentru reducerea poluării, Salubris SA a organizat altă licitație pentru achiziționarea unui sistem de translație a deșeurilor. Procedura are o prevedere bugetară de 600.000 lei, fără TVA, aproape 130.000 euro. Prin această achiziție, Salubris vrea să micșoreze timpii de transport al deșeurilor spre groapa de gunoi Țuțora. La procedură s-a prezentat o singură societate: CTE Solution – Utilaje Specializate SRL, din județul Ilfov. Sistemul de translație va fi folosit în cartierele Păcurari, Dacia, Canta, Alexandru cel Bun și Copou. Pe scurt, autogunoierele nu vor mai traversa orașul spre depozitul ecologic, ceea ce înseamnă patru ore doar pe drum, dus – întors. Sistemul are rolul să preia deșeurile descărcate din autogunoiere și să le transfere către camioane cu capacitate mare.
Firma de salubritate investește și în consumabilele de la depozitul ecologic Țuțora
Pe lângă sistemul de pulverizare, Salubris SA a continuat programul de investiții de la depozitul ecologic Țuțora. Este vorba despre furnizarea de consumabile și piese pentru funcționarea stației de tratare. Valoarea finală a contractului este de 2,7 milioane lei, fără TVA, aproape 500.000 euro. Procedura a fost împărțită în șase loturi: soluții pentru corectarea PH-ului, componente electrice și electronice, piese monitorizare funcționare stație de tratare, componente monitorizare parametri și presiune, componente instalație și debit și soluții spălare, antiscalante și inhibitoare pentru stația de tratare. Primul lot a fost câștigat de către societatea Eco-Mold Invest SRL, din Iași, cu o ofertă finală de 141.300 lei, fără TVA. Următoarele cinci au fost adjudecate de societatea Process Engineering SRL, din București.