Prima pagină » Local » Salubris implementează o tehnologie nouă, la locuințele individuale, din Iași. Vor fi montate cipuri pe pubelele de gunoi
Salubris implementează o tehnologie nouă, la locuințele individuale, din Iași. Vor fi montate cipuri pe pubelele de gunoi

Salubris implementează o tehnologie nouă, la locuințele individuale, din Iași. Vor fi montate cipuri pe pubelele de gunoi

11 sept. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Local

Încă din 2023, Salubris a început să digitalizeze activitatea companiei și a implementat o tehnologie nouă pentru gestionarea gunoiului. Sistemul va fi extins și la locuințele individuale din oraș

Pubelele, de la casele din municipiul Iași, vor avea un cip care va transmite informații către mașinile de gunoi. Astfel, compania va ști exact cât gunoi va fi ridicat și la ce interval. Până la finalul anului 2027, compania va implementa această tehnologie, la toate punctele de colectare din municipiul Iași.

Salubris implementează o tehnologie nouă pentru gestionarea gunoiului

Până acum, 14 mașini de gunoi au fost dotate cu un sistem de monitorizare, prin GPS, prin care sunt verificate rutele și intervalele de colectare făcute de angajați. De asemenea, și recipientele de depozitare sunt dotate cu un cip, care oferă informații, privind tipul, volumul, locația și momentul ridicării deșeului. Compania mai investește, acum, încă 585.000 de lei pentru achiziționarea de sisteme RFID, pentru încă trei mașini de gunoi. Compania are camere de supraveghere la majoritatea punctelor de colectare, iar în decursul anului, au identificat mai multe ilegalități făcute de cetățeni.

„Acum doi ani am implementat un sistem de monitorizare, pe mașinile de gunoi și pe pubelele de la persoanele juridice, pentru a verifica exact cât gunoi ridicăm. La punctele gospodărești a fost montat un cip care transmite informații către mașinile de gunoi, iar imediat ce angajații Salubris ridică deșeurile, datele sunt transmise imediat în sistemul companiei, fără să fie nevoie ca să le prelucrăm. În etapa următoare a proiectului, în lunile următoare, începem să implementăm sistemul și la locuințele individuale din municipiul Iași. Sistemul RFID transmite, automat, datele, iar în funcție de cantitatea de gunoi colectată, sunt emise facturile. Am observat că acest sistem este eficient, iar acum, vrem să achiziționăm și alte dispozitive, pentru a le monta pe mașini”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

Toate punctele de colectare vor fi digitalizate

În prezent, există deja un proiect, de la Ministerul Mediului, pentru a digitaliza managementul colectării deșeurilor. Până la sfârșitul anului 2024, vor fi aduse 26 de platforme noi, care vor înlocui recipientele actuale. De asemenea, Salubris va implementa tehnologia RFID și la restul vehiculelor sale, și la punctele de colectare existente. Problema majoră, în România și în Iași, este faptul că rata de colectare este la doar 15 la sută, având în vedere că Uniunea Europeană a stabilit un obiectiv de 50 la sută.

„În etapa a treia, fiind ultima, vom acoperi și punctele gospodărești din oraș. Acest lucru semnifică și finalizarea procesului de digitalizare, la Salubris. Deocamdată, avem 14 mașini, care au sistemul RFID implementat, dintr-un total de 55 de mașini de gunoi. Până la final, intenționăm ca toate mașinile să beneficieze de acest sistem. În mod normal. Este important ca să gestionăm, în mod corect, volumul de deșeuri colectat, locația și momentul ridicării și cum vom transpune, ulterior, aceste informații, în facturile oamenilor”, a mai precizat Cătălin Neculau.

Tehnologia nouă va fi implementată de Salubris, doar la locuințele individuale momentan, pentru gestionarea deșeurilor colectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *