Prima pagină » Local » Salubris Iași susține campania națională „Curățăm România!”: „Inițiativa a venit din nevoia colectării deșeurilor abandonate”

Salubris Iași susține campania națională „Curățăm România!”: „Inițiativa a venit din nevoia colectării deșeurilor abandonate”

13 apr. 2022, 00:01,
Maria Moldovanu, în Local

S-a dat start campaniei naționale „Curățăm România!” și în municipiul Iași. Societatea Salubris Iași a anunțat că susține această inițiativă și la rândul său îndeamnă cetățenii orașului să fie responsabili. Printre zonele vizate se numără cele mai importante râuri ale municipiului Iași. Ana Maria Șchiopu precizează că la această campanie s-au alăturat mai multe școli din tot județul.

Problema deșeurilor abandonate în locurile necorespunzătoare este o rană deschisă pentru foarte multe țări din toată lumea. Nici România nu reprezintă o excepție, întrucât subiectul respectiv este unul de actualitate, în pofida faptului că s-ar dori contrariul. Pentru a minimiza într-o oarecare măsură numărul gunoaielor aruncate la întâmplare, autoritățile române responsabile de mediu au inițiat o campanie la nivelul țării care urmărește colectarea deșeurilor abandonate și împrospătarea României.

Campania națională „Curățăm România!” responsabilizează cetățenii

La începutul acestei luni, s-a dat start campaniei naționale „Curățăm România!”, prin care se urmărește atât colectarea deșeurilor abandonate cât și responsabilizarea cetățenilor întregii țări, și va dura până pe data de 4 mai 2022. După ce echipa Salubris a anunțat că își mărește echipa, acum a adus la cunoștință faptul că susține campania respectivă, și la rândul său îndeamnă cetățenii orașului să fie responsabili și să se alăture inițiativei de a menține un oraș salubru și curat.

„Invităm toți cetățenii Iașului să se alăture campaniei naționale „Curățăm România!” și să susțină eforturile societății Salubris pentru menținerea u nui oraș curat!”, precizează reprezentanții Salubris.

Procesul de administrare a deșeurilor s-a transformat într-un punct esențial în cerințele pentru dezvoltarea statelor membre ale Uniunii Europene. Creșterea numărului populației a devenit problematic din punctul de vedere al colectării deșeurilor, întrucât crește și „cantitatea de deșeuri generată și implicit, problemele legate de gestionarea acestora”.

Pentru a administra situația problematică a gunoaielor, reprezentanții Salubris vor demara mai multe acțiuni de curățenie și salubrizare din preajma zonelor de protecție a lacurilor naturale, a celor de acumulare, a digurilor și canalelor, a cursurilor de apă, de asemenea câmpurile și pădurile vor face parte din zonele vizate ale Municipiului Iași, alături de alte lucrări hidrotehnice.

Au fost mobilizate mai multe școli din județul Iași

 programul pentru efectuarea activitatilor din cadrul companiei

Echipa Salubris și-a întocmit un program de lucru cu privire la zonele în care va interveni

În decursul a celor trei săptămâni rămase din intervalul de timp al campaniei, echipa Salubris și-a întocmit un program de lucru cu privire la zonele la care va interveni.

Printre zonele vizate se numără cele mai importante râuri ale municipiului Iași ca Bahlui, Vămășoaia, Nicolina, Pădurea Ciric, râul Ciric și zonele de agrement ale acestuia, de asemenea Pădurea Cetățuia, zona de agrement C.A. Rosetti, Pădurea Galata, Platoul Bucium și râul Cacica.

Șefa departamentului Managementul Calității Mediului și Relații cu Publicul, Ana Maria Șchiopu, susține că implicare în această campanie a venit din necesitatea de a curăța deșeurile abandonate de către unii agenți economici.

„Curățăm România a venit din nevoia colectării deșeurilor abandonate a unor terenuri poluate de depozite necontrolate de deșeuri. Sunt foarte mulți agenți economici, să spunem așa, care evită plata salubrizării și atunci preferă să facă depozite necontrolate. O ilegalitate din punctul meu de vedere! Avem un program intensiv, îi zicem noi, pentru că desfășurăm zilnic activități în cadrul acestei campanii, de pe 4 aprilie, până pe 4 mai. Iar începând din mai până în septembrie ne-am propus ca proiect, să avem această campanie în fiecare sâmbătă din lună”, precizează Ana Maria Șchiopu.

Șefa departamentului Managementul Calității Mediului și Relații cu Publicul susține că la desfășurarea campaniei s-au alăturat mai multe școli din municipiu, pentru a instrui copiii cu privire la importanța salubrității.

„O să lucrăm cu voluntari, avem câteva echipe cu care deja colaborăm la astfel de campanii. Ni s-au alăturat școlile, și noi la rândul nostru ne-am alăturat Agenției de Mediu, firmelor de colectare. Cu toții suntem într-un program și fiecare participă cu câte ceva. Noi fiind operatorii de salubritate, colectăm toate deșeurile strânse de ceilalți. Ne face plăcere că suntem atâția factori implicați în campania națională „Curățăm România!”, pentru că fiecare este o verigă foarte importantă din lanț”, menționează Ana Maria Șchiopu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *