Prima pagină » Culinar » Șalău prăjit cu sos de unt și lămâie. O rețetă rapidă și delicioasă

Șalău prăjit cu sos de unt și lămâie. O rețetă rapidă și delicioasă

15 ian. 2025, 11:37,
Redacția BZI în Culinar

Șalăul prăjit este un pește foarte sănătos și bogat în proteine și Omega-3. Pentru că este destul de uleios și gras, e bine să nu se depășească 200 de grame per porție. În plus, el are o mulțime de proteine, așa că acest gramaj din pește îți va asigura necesarul zilnic pe care îl obții dintr-o masă.

Șalăul este după știucă cel mai important pește răpitor din Europa. El are o vedere foarte bună în ape tulburi și auzul este mai dezvoltat decât la crap. Acesta poate atinge de la 40 de cm până la 1.30 m lungime și poate ajunge să cântărească 19 kilograme. El trăiește până la 10-20 de ani și depune icrele pe fundul apei, primăvara din mai până iunie.

Șalău prăjit cu sos de unt și lămâie

Având un gust ușor dulce, carnea albă și textura fermă, șalăul este un pește care poate fi folosit fără a da greș în diferite preparate. Dacă vrei să îți impresionezi oaspeții sau doar membrii familie, poți încerca o rețetă de șalău prăjit îmbibat într-un sos delicios de unt și lămâie. Sosul de unt cald cu lămâie este cheia acestui preparat și pe lângă gust, el ajută la frăgezirea cărnii de șalău.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 pungă file de șalău de apa dulce cu piele decongelat în prelabil, în frigider, dacă aveți șalău proaspăt cu atât mai bine, 2-3 linguri de făină, 3-4 linguri de ulei, sare și piper după gust. Pentru sos ai nevoie de circa 70 gr de unt, 2 linguri de zeamă de lămâie, sare și piper după gust, iar ca garnitură poți încerca fasolea verde.

Pentru început se tamponează bine cu hârtie peștele, apoi se presară sare și piper și îl dăm, pe ambele părți, prin făină. Se încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă și prăjim, pe rând, peștele până când se rumenește frumos pe ambele părți, ca să iasă mai fragedă carnea, puteți acoperi tigaia cu un capac.

Cât se prăjește peștele, trebuie pregătit sosul de unt cu lămâie. Astfel că, se pune untul tăiat cuburi într-o tigaie la foc mic, se lasă circa 5 minute, amestecând din când în când. Untul se poate arde repede, așa că trebuie să stai cu ochii pe el și să nu lași focul mare.

Se va închide ușor la culoare și va căpăta un miros de nucă, motiv pentru care se îndepărtează de pe foc. Se toarnă untul într-un bol după care se adaugă peste el zeama de lămâie, sare și piper. Când peștele este gata, se toarnă în farfurie câte o lingură sau două din sosul de unt pe fiecare file de șalău.

Unde găsești șalăul

Șalăul este un prădător excelent, preferând apele tulburi în care să își găsească prada. Printre locurile în care poate fi găsit șalăul se numără canale și râuri adânci. Sunt pești cărora le place să pândească în jurul podurilor, pragurilor și a altor structuri. Lumina redusă din apele adânci le permite să vâneze mai eficient.

Șalăul este pește carnivor și va consuma orice momeală cu care intră în contact, de la creveți, la alți pești și midii. Funcționează la fel de bine și pescuitul de momeli cu năluci mici. Unii pescari spun că o strună pentru pescuitul la șalău nu e tocmai bună și recomandă utilizarea unei urme de sârmă.

Este de reținut faptul că 100 de grame de șalău conține 20 de grame de proteine, dar și multe vitamine și minerale. Șalăul este ideal pentru regimurile de slăbire, pentru că are o carne destul de slabă și conține multe proteine. În plus, fiind o carne albă, nici nu are prea multe calorii. Un alt preparat la fel de gustos este scrumbia prăjită cu mălai și sos de usturoi.

Cel mai bun mod de a găti șalăul este să îl bagi la cuptor, să îl pui pe grătar sau la aburi. Cu toate acestea, este foarte gustos și dacă îl prăjești în puțin ulei, însă având o carne fragedă, e foarte probabil să se sfărâme și să nu îți păstreze forma. Nu trebuie să te lași totuși descurajat și să încerci un șalău prăjit, pentru că va ieși și în această variantă foarte gustos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025