Salata iceberg face parte din familia Asteraceae și este cunoscută pentru textura sa crocantă și gustul neutru.
Deși nu este foarte bogată în nutrienți ca celelalte tipuri, este foarte apreciată pentru volumul și textura pe care o adaugă mâncărurilor. Este adesea utilizată în salate, sandvișuri sau alte preparate, ca și garnitură.
Iată ce beneficii îți aduce consumul de salata iceberg
Consumul său are o multitudine de beneficii, precum faptul că conține vitaminele A și C, fier și calciu, ce sunt esențiale pentru sistemul cardiovascular. Vitamina C contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge și la reducerea riscului de infarct miocardic și de hipertensiune arterială.
Datorită faptului că are un conținut redus de calorii, este ideală pentru a slăbi, pentru că fibrele din ea pot duce la o senzație de sațietate, ce controlează pofta de mâncare. De asemenea, facilitează procesul digestiv și previne constipația, datorită conținutului ridicat de apă, ce ajută la menținerea hidratării organismului.
Vitamina A ajută la menținerea sănătății ochilor și previne afecțiunile oftalmologice, precum degenerescenta maculară și cataracta. Pentru că este compusă din peste 90% apă, o face o alegere ideală pentru perioadele calde, când nevoia de hidratare este mai mare și sunt necesare măsuri pentru a combate deshidratarea.
De asemenea, reprezintă o sursă importantă de acid folic în sarcină, ce este esențial în dezvoltarea sănătoasă a copilului, așadar, nu ar trebui să lipsească din meniul femeilor ce sunt însărcinate sau care plănuiesc să o facă.
Pentru a-și păstra toți nutrienții și vitaminele, este ideal să fie consumată crudă. Consumul de 100 de grame de salată asigură aproximativ 5% din necesarul zilnic de fibre, 7% din necesarul de acid folic, 3% din vitamina A și 3% din necesarul de potasiu.
De ce trebuie să ții cont
Deși este considerata a fi un ingredient sigur, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. Chiar dacă se întâmplă foarte rar, unele dintre persoane pot avea reacții alergice la acest aliment. Aceste reacții pot include umflături, mâncărimi, erupții cutanate, dificultăți de respirație sau anafilaxie, în cazuri foarte grave. Cei ce au alergii alimentare, trebuie să introducă cu precauție un nou aliment în dieta lor.
Chiar dacă este sănătoasă și aduce multiple beneficii, consumul excesiv poate cauza probleme digestive sau balonare, așadar, ideal este să se păstreze un echilibru în consum și să se consume mai multe tipuri de legume, pentru a avea o gamă completă de nutrienți.
Pentru că poate fi stropită cu pesticide, trebuie spălată foarte bine înainte de consum sau să se achiziționeze o salată organică, ce nu poate fi dăunătoare pentru sănătate. De asemenea, este susceptibilă la contaminarea cu E.coli sau cu Salmonella dacă nu este îngrijită corespunzător, așadar, trebuie cumpărată de la un furnizor de încredere și spălată foarte bine înainte de consum.
Când o alegi, este important culoarea frunzelor să fie de un verde intens, ca să știi că este proaspătă și să fie crocante, nu ofilite sau moi. Trebuie să verifici și dacă are pete sau orice alt semn ce ar putea afecta sănătatea.
Salata iceberg este un aliment bogat în beneficii pentru sănătate, însă este important să ții cont și de contraindicațiile sale și de modul în care o alegi, pentru un consum sigur.