Prima pagină » Culinar » Salata de vinete. 3 retete din cartea de bucate a bunicii
Salata de vinete. 3 retete din cartea de bucate a bunicii

Salata de vinete. 3 retete din cartea de bucate a bunicii

06 aug. 2020, 11:16,
în Culinar

Ştii ce mai poţi face la grătar, în afară ce celebrii mici ori de ceafa de porc? Ei bine, poţi coace nişte vinete, nişte ardei, iar apoi, cu ajutorul lor, să prepari o delicioasă salată de vinete. Treaba nu e dificilă, doar cere un pic de timp şi de răbdare. Hai să vedem, aşadar, câteva reţete de salată de vinete.

Ideal ar fi să cumperi legumele de la ţărani, întrucât sunt mai gustoase, mai aromate şi, bineînţeles, mai sănătoase. Pentru un bol mai mare, cu care să îi îndestulezi pe ai casei, ai nevoie de 2-3 vinete şi de 4-5 cepe. Atât. Bineînţeles, şi un grătar şi un braţ de lemne. Îţi recomand să foloseşti lemne, nu cărbune, dacă vrei să prepari salata de vinete aşa cum se făcea pe vremea bunicii. Mai jos găseşti 3 reţete de salată de vinete. Alege-o pe cea care îţi place cel mai mult:

Salată de vinete cu maioneză

Alege vinete cu codita proaspat rupta

Salata de vinete cu maioneză este ușor albicioasă, datorită sucului de lămâie

Sună un pic ciudat asocierea de maioneză cu vinete, dar să ştii că are un gust bun. De obicei, maioneza e folosită pentru salata boeuf. Hai totuşi să testezi şi ceva aparte.

Ingrediente:

  • 1,5 kg vinete (după coacere scad la circa 800-850 gr)
  • 1 ceapă medie tocată mărunt
  • 2-3 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
  • zeamă de la o lămâie
  • sare
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 3 gălbenuşuri cât mai proaspete

Mod de preparare:

Spală vinetele, dar nu le tăia codiţele şi nici frunzele. Dacă ai aragaz, pune vinetele pe o tavă de copt. Dacă nu, cumpără nişte discuri metalice pentru ochiurile aragazului. Pe fiecare dintre ele pune câte o vânătă. În cazul în care ai plită, curăț-o bine de murdărie, încinge-o, apoi transferă vinetele pe ea. Pe măsură ce se coc, nu e indicat să le înţepi, ca să curgă zeama. În caz contrar, la contactul sucului cu suprafaţa încinsă, va rezulta un fum groaznic, care se va răspândi în toată casa.

Din când în când, adică aproximativ o dată la 10 minute, vinetele se întorc de pe o parte pe alta. Sunt gata în momentul în care au coaja neagră şi carbonizată, iar miezul e moale. După ce s-au terminat de copt, pune-le într-o tavă uşor înclinată. La baza ei se va aduna o parte din zeama scursă din vinete.

Urmează curăţarea lor, după ce s-au răcit. Coaja carbonizată se îndepărtează foarte uşor. Nu e nevoie să le clăteşti cu apă. Tocmai pentru a păstra aroma specifică de fum, indicat este să eviţi pe cât posibil apa. Înainte de a lăsa fiecare vânătă la scurs în sită, taie-i codiţa. La final pune fiecare vânătă pe tocător de lemn şi, cu ajutorul unei linguriţe, îndepărtează fâşiile cu seminţe. După aceea, folosind un cuţit special, le poţi mărunţi.

Pune vinetele mărunţite şi gălbenuşurile într-un bol mai mare. Adaugă zeama de lămâie şi presară puţină sare. Amestecă folosind un mixer. Datorită sucului de lămâie, salata de vinete îşi va păstra culoarea frumoasă. Treptat adaugă şi ulei. La final gustă, ca să potriveşti de sare şi zeamă de lămâie. Va arăta ca o cremă pufoasă şi albicioasă.
Serveşte salata de vinete cu maioneză pe o felie de pâine prăjită, decorată cu bucăţele de ardei roşu ori cu roşii.

Salată de vinete de post

Daca vinetele nu au fost udate suficient, au gust amarui

Cele mai puține semințe au vinetele care sunt mai subțiri și mai lungi

Pentru că suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului, îţi propun şi o reţetă clasică, fără maioneză.

Ingrediente:

  • 2-3 vinete de mărime medie
  • o ceapă potrivită
  • maxim 200 ml de ulei (în funcţie de preferinţe)
  • sare după gust

Mod de preparare:

Vinetele se coc după metoda clasică, prezentată la reţeta anterioară. Important de ştiut e faptul că, dacă încerci să le coci în cuptor, nu vei reuşi. Acolo, ele mai degrabă vor fierbe în suc propriu şi nici nu vor căpăta acel gust specific de fum. După ce vinetele curăţate s-au scurs de sucul amărui într-o sită, toacă-le cât mai mărunt. Foloseşte un cuţit special pentru vinete, ca să le poţi mărunţi în mai multe direcţii.
După aceea curata şi toaca mărunt ceapă. Picura un pic de ulei peste vinete, adauga ceapă, potriveşte de sare şi amesteca. Treptat, incorporează cât mai mult ulei. E posibil să fie prea mult 200 ml de ulei, de aceea e bine să-l pui treptat.

Salată de vinete cu ardei copt

Coace 1-2 ardei copti si pune-i alaturi de vinete

Ardeii copți dau o savoare aparte oricărei salate de vinete

Hai să vedem cum se prepară şi o reţetă de salată de vinete cu ardei copt.

Ingrediente:

  • 3-5 vinete de mărime medie
  • 2-3 ardei graşi roşii
  • piper negru
  • sare
  • circa 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 ceapă mai mică sau, cel mult, una medie

Mod de preparare:

Foloseşte ardei gras roşu întrucât este mult mai dulce şi va da gust şi mai bun salatei. Coace vinetele după metoda clasică, apoi curăţă-le. La fel procedează şi cu ardeii graşi. Pune legumele, apoi, la scurs.

După ce s-au răcit şi nu mai au aşa multă zeamă, mărunțește-le pe tocătorul de lemn. Dacă îţi place ca salata să aibă consistenţa unei paste, atunci legumele pot fi mixate în blender. În cazul în care vrei să faci salata exact ca bunica, mărunţeşte legumele cu cuţitul, apoi pune-le într-un lighean. Potriveşte de piper şi sare. În timp ce amesteci în lighean cu lingura de lemn, încorporează treptat şi uleiul. Atenţie, e posibil să nu ai nevoie de 200 ml, ci de mai puţin. Salata de vinete cu ardei copţi o poţi servi cu crutoane sau pâine prăjită.

Sfaturi pentru gospodine

Salata de vinete este o reteta excelenta de vara

Vinetele subțiri și lunguiețe sunt ideale pentru salată

Nu e mare filosofie să pregătești ceva bun, de sezon. Totuși, nu strică să știm câteva trucuri:

  • alege vinete curate, fără pete, cu coaja lucioasă;
  • vinetele nu trebuie să aibă aspect pietros, dar nici fleşcăit;
  • cele mai recomandate vinete pentru a prepara salata sunt cele mai subţiri şi mai lungi, întrucât conţin mai puţine seminţe decât restul;
  • nu încerca metoda cu laptele, pentru a scoate gustul amărui din vinete. E un mit şi, în plus, e un mediu numai bun pentru înmulţirea bacteriilor;
  • în salata de vinete cu maioneză, uleiul se pune treptat, nu tot odată.

Cum se aleg vinetele

Te-ai hotărât că vrei o salată și te pornești la piață? Atunci uite care sunt aspectele pe care să le iei în calcul când cumperi vinete:

  • vinetele trebuie să fe cât mai închise la culoare, aproape chiar negre;
  • uită-te la codița lor. Dacă este verde, înseamnă că vinetele sunt fragede. Dacă însă sunt arse ori răsucite, e semn că vinetele au fost recoltate de mai multe zile și iuți și bătrâne;
  • codița neagră presupune faptul că vinetele nu au fost udate suficient, deci e clar că vor avea gust amărui.

Haideţi să vedem cum prepară salată de vinete vloggerița Jamila:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`