Prima pagină » Culinar » Salata de varză roșie, o explozie de culoare și gust pentru o sănătate de fier!

Salata de varză roșie, o explozie de culoare și gust pentru o sănătate de fier!

12 aug. 2024, 12:10,
în Culinar

Salata de varză roșie este o alegere excelentă pentru oricine caută un preparat sănătos și gustos. Este foarte nutritivă iar includerea ei în alimentația ta poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Salata de varză roșie este o gustare delicioasă și sănătoasă, care poate fi consumată ca o garnitură sau ca fel principal. Este o rețetă simplă și ușor de preparat, care poate fi făcută acasă cu ingrediente proaspete și sănătoase.

Rețeta pentru salata de varză roșie

Această reteță este una ușoară și poate servi și ca fel principal nu doar ca garnitură, aveți nevoie doar de ¼ căpățână varză roșie, 1 ceapă roșie mai mică, 75 – 100 gr telemea, 5 fâșii subțiri de pancetta, 20 gr semințe de susan, ½ legătură mică de pătrunjeș, 4 fire mărar, 8 frunze de mentă, 2 linguri suc de lămâie, 4 lingurițe miere, 1 lingură ulei de măsline și sare.

Prim pas constă în a pune pancetta într-o tigaie încălzită și se lasă până se topește grăsimea și se rumenește plăcut pe prima parte, apoi se întoarce și se rumenește ușor și pe a doua. Se scoate pe șervețele pentru a se absorbi grăsimea iar când s-au răcit, se taie fâșiile în bucăți mai mici.

Ceapa roșie se taie solzișori, se presară cu sare și se masează ușor cât să se desfacă feliile. Se lasă să stea 5 minute. Se adaugă apoi sucul de lămâie și se mai lasă la macerat 10 minute, apoi se adaugă uleiul de măsline și 3 lingurițe de miere și se amestecă.

În acest timp se prăjesc semințele de susan într-o tigaie fără adaos de grăsime, amestecând des, până se rumenesc. Se recomandă să nu le lăsați nesupravegheate pentru că se ard repede.

Se toacă varză roșie fideluță fină și se presară cu puțină sare și se frământă până se înmoaie bine. Se toarnă ceapa marinată peste varză, se adaugă și verdețurile tocate și telemeaua sfărâmată. Se presară jumătate din semințele de susan. Se amestecă totul ușor și se drege cu sare pentru ca mai apoi să fie adăugat baconul crocant.

Salata de varză roșie se servește simplă sau cu ouă fierte.

Care este diferența dintre varza albă și cea roșie

Varza este una dintre puținele legume pe care le putem consuma și crude, și gătite în diverse preparate delicioase. Folosim inclusiv sucul de varză pentru proprietățile lui curative. Mulți dintre noi consumăm deopotrivă varză albă și varză roșie, dar cel mai adesea în bucătăria românească se gătește varza albă.

Supa de varză este apreciată în diete, precum și salatele de varză. În bucătăria românească, ne-am obișnuit să folosim mai des varza roșie pentru salate sau pentru murături, să le dea o culoare roz delicioasă, iar varza albă pentru diverse preparate la cuptor sau umpluturi.

Multe gospodine care apreciază această legumă știu că varza roșie este mai sănătoasă și nu sunt departe de adevăr. Între varza albă și varza roșie există câteva diferențe importante pentru sănătate, și o ușoară diferență de gust care se simte, dacă le folosești în salate.

Indiferent de culoare, varza este deosebit de sănătoasă, fie că o consumi crudă sau murată. Dar varza roșie are, într-adevăr mai multe proprietăți curative decât varza albă. Culoarea roșie purpurie indică tocmai acest lucru: varza roșie este mult mai bogată în vitamine și micronutrienți sănătoși decât varza albă.

Varza roșie este de 8 ori mai bogată în vitamine decât varza albă și conține un procent mai ridicat de betacaroten, antociani, licopen și resveratrol, pigmenți care îi dau culoarea intensă de roșu-violaceu. Acești nutrienți susțin activitatea cardiacă, reglează tensiunea, întăresc sistemul imunitar și combat apariția cancerului.

Pe de altă parte, varza albă este mai bogată în vitamina A decât varza roșie, iar vitamina A este importantă atât pentru acuitatea vederii, pentru sănătatea pielii, dar și pentru rezistența organismului împotriva unor forme agresive de cancer.

Indiferent de soi, atât salata de varză roșie cât și cea făcută cu varză albă sunt apreciate pentru fibrele lor care stimulează digestia și previn durerile abdominale, indigestia și constipația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *