Prima pagină » Culinar » Salată de ardei copți. Rețeta clasică de la bunicile noastre

Salată de ardei copți. Rețeta clasică de la bunicile noastre

01 aug. 2024, 09:45,
BZI.ro, în Culinar

Acompaniată de un dressing de oțet, preparatul are niște arome deosebite date de către ardeii copți potrivit. Rețeta de salată de ardei copți este deosebit de simplă și nu durează mai mult de 40 de minute.

Rețetă de salată de ardei copți

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 5-6 ardei grași sau kapia, gogoșari, 350 ml apă, 50 ml oțet alb simplu, 1 linguriță cu vârf de sare, 1 linguriță rasă de zahăr, cca. 25 ml ulei de floarea soarelui (o lingură bună), opțional – 3 căței de usturoi zdrobiți.

Pentru coacere, puteți folosi un disc mare pe care îl așezați pe aragaz, la flacără mare. Țineți cont să întoarceți ardeii  din când în când pentru a se face uniform. După coacere, transferăm ardeii într-o oală mare, îi presărăm cu sare și punem un capac. Îl lăsăm așa pentru 30 de minute. Ardeii fierbinți generează aburi care îi înmoaie în răstimpul în care stau sub capac și care ajută la decojirea lor ulterioară.

După acest timp, ne ocupăm de decojirea ardeilor, folosindu-ne de un castron cu apă rece pentru înmuierea degetelor. Nu clătiți ardeii cu apă rece, acest lucru va face să-ș piardă din savoare și gust. Pe lângă decojire, scoatem și cotoarele și sâmburii. Aceștia au lăsat o zeamă pe care o vom păstra, fiind foarte aromată.

Apoi, clădim bucățile de ardei copt pe un tocător și le tăiem în fâșii lungi. Pe acestea le punem într-un bol și turnăm zeama rămasă pe care am păstrat-o anterior.

Cum facem dressingul de oțet

Această vinegretă se prepară foarte simplu. Punem într-un bol apa rece, oțetul simplu alb (de 9 grade), zahărul și sarea. Amestecăm totul bine pentru a se dizolva zahărul.

Acest dressing rezultat îl turnăm peste ardei, după care mai punem uleiul și amestecă bine. Uleiul balansează aciditatea dressingului cu oțet și intensifică aromele și gustul de ardei copt. Dacă alegeți să folosiți usturoi, acum e momentul să-l dați prin presa specială și să-l adăugați în preparat.

În funcție de dorințe și posibilități, ardeii se pot face plita, pe o tabla, in cuptor sau in tigaie. Dacă alegeți să faceți pe grătar, aceștia se coc rapid și deși se fac negri și neatractivi aparent, sunt deosebit de gustoși. Dacă alegeți varianta cuptorului, aveți în vedere să puneți dedesubt o tavă cu puțină apă, să nu se scurgă zeama de la ardei. Coacerea se face la 200 de grade.

Dacă alegeți varianta de coacere la tigaie, în ulei, nu uitați să puneți capacul. Aceștia se prăjesc la foc mediu spre mic și mai mult se aburesc. Se întorc și aici pe toate părțile și după ce îi scoateți din tigaie, presărați cu sare. Sarea ajută la decojirea lor mai ușoară.

Salata de ardei copți nu trebuie să lipsească verile de lângă diverse preparate, ba chiar poate fi incorporată în platouri pentru mese festive, fiind ideală pentru fripturi șnițele sau chiftele cu piure de cartofi. Acest preparat este mai gustos după o oră-două de la prepare. Ba chiar, se poate păstra chiar și cinci zile, ținută la rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *