Poate pui pe masa de sărbători cârnaţi răcituri şi toba. Ce zici însă şi de o salată în straturi? Are gust deosebit şi un aspect pe măsură. Datorită modului în care e servită, este excelentă ca aperitiv şi de Crăciun, şi de Revelion.
Dacă nu îţi plac crabii, nu-i nimic. Îi poţi înlocui din salată cu ce vrei tu. Decorul, în schimb, îl poţi păstra, întrucât chiar e că de iarnă. Mai jos găseşti ingredientele şi modul de preparare:
Ingrediente:
- 250 g de crabi sticks
- 400 g de maioenza
- 2 pacheţelele de brânză topită
- 250 g de şuncă
- 1 ceapă
- 6 ouă
- 1 măr dulce-acrişor
- sare
- 80 g de alune
- piper negru măcinat
Pentru marinada:
- 2 linguri de oţet
- 1 linguriţă de zahăr
- 2 linguri de apă
- 0.5 linguriţă de sare
Mod de preparare:
Curăţă şi toaca mai întâi ceapă. Apoi pune-o la fiert, împreună cu zahărul, apă, sarea şi oţetul. După 15 minute de fiert e gata. Ocupă-te acum de şuncă şi de crabii sticks. Taie totul în cuburi mici şi lasa la răcit. Fierbe ouăle. După ce s-au răcit şi ele, curăţă-le de coajă. Separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se dau pe razătoarea mică, iar albuşurile pe razătoarea mare.
Urmează să asamblezi salata. Mai întâi amesteca crabii sticks cu maioneză. Apoi, tot cu maioneză, amesteca şi şuncă. Şi gălbenuşurile se amestecă tot cu maioneză. Împarte albuşul din castron în două părţi egale. O jumătate amestec-o cu maioneză. Cealaltă jumătate se păstrează pentru decor.
Iată ordinea straturilor pe platou: brânză topită rasă, maioneza, gălbenuşuri, ceapă, crabi, măr râs pe razătoarea mare, şuncă, alune tocate şi albuşurile amestecate cu maioneză. La final se presara şi albuşul râs. De decorează după imaginaţia fiecăruia. Înainte de servire, salata se băgă în frigider pentru 3 ore.