Prima pagină » Economic Local » Salariul minim va crește la 3.300 de lei. Ce alte modificări vor fi pentru angajați. Antreprenor: „Vedem care este efectul real în piață”
Salariul minim va crește la 3.300 de lei. Ce alte modificări vor fi pentru angajați. Antreprenor: „Vedem care este efectul real în piață”

Salariul minim va crește la 3.300 de lei. Ce alte modificări vor fi pentru angajați. Antreprenor: „Vedem care este efectul real în piață”

15 sept. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Salariul minim va crește la 3.300 de lei brut, începând cu luna octombrie 2023. Potrivit unei decizii agreate de politicienii din coaliția de guvernare, acesta se va mări inclusiv în firmele private. Patronii din Iași spun că au majorat deja salariile angajaților și această decizie este bună în contextul inflației și al creșterilor prețurilor. Pensiile ar urma să se majoreze cu 14 la sută de la 1 ianuarie 2024

Salariul minim pe economie va crește de la 3.000 la 3.300 de lei brut de la 1 octombrie 2023. Astfel, angajații vor primi 83 de lei în plus, restul fiind taxe și impozite plătite către stat. Salariul minim net este de 1.898 de lei, cu 374 de lei mai mult fată de 2022. După noua decizie, acesta ar trebui ajungă la 1.981 de lei. Patronii din Iași spun că au mărit salariile angajaților și această decizie este bună în contextul inflației și al creșterilor prețurilor.

„E o decizie bună. Noi am mărit salariile angajaților pentru că așa e situația, au crescut cheltuielile, inflația, prețurile, iar oamenii trebuie să se descurce și ei. Nu e mult, dar e mai bine decât deloc. Noi ne-am obișnuit să plătim mult la stat, taxe și impozite. Vedem care este efectul real în piață”, susține Ana Maria Popa, administrator al unei firme din domeniul HoReCa.

Salariul minim va crește la 3.300 de lei din această toamnă

Anul acesta, salariul minim brut a crescut de la 2.550 la 3.000 de lei. Acest lucru înseamnă un salariu de 1.863 de lei în mână. De asemenea, în construcții ajunge la 4.000 de lei, respectiv 2.340 de lei net. Aceste modificări au vizat mai ales domeniul HoReCa, unde sunt mulți angajați plătiți cu salariul minim pe economie. O altă modificare din acest domeniu, aplicată din 2024, vizează trecerea bacșișului de la restaurant pe nota de plată și pe bonul fiscal.

Astfel, operatorii economici au obligația de a înmâna clienților note de plată, unde aceștia vor putea alege ce bacșiș vor lăsa, între 0 și 15 la sută. Aceste modificări au creat probleme antreprenorilor care spun că situația este sub control acum. Pe de altă parte, în România sunt peste 1,2 milioane de oameni plătiți cu salariul minim, aproximativ un sfert din numărul total de angajați din țară.

Taxe mai mari pentru antreprenori

Guvernul pregătește un mega-pachet de taxe şi impozite pentru a acoperi gaura din buget, de 6 miliarde de lei. Dacă proiectul va fi aprobat și se va aplica de la 1 ianuarie 2024, cele mai afectate afaceri vor fi ale antreprenorilor cu microîntreprinderi sau PFA. Astfel, Guvernul triplează impozitul pe venit la microîntreprinderi, de la 1 la sută la 3 la sută, locuințele se vor scumpi, iar taxele pentru PFA vor fi mai mari. Cei care vor să-și cumpere o casă ar putea plăti, din 2024, mai mult.

Așadar, salariul minim va crește la 3.300 de lei, dar și taxele și impozitele vor fi mai mari.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *