Prima pagină » Economic Local » Salariul minim în agricultură, 3.000 de lei! Agricultorii din Iași speră să rezolve problema forței de muncă după ce legea a fost votată
Salariul minim în agricultură, 3.000 de lei! Agricultorii din Iași speră să rezolve problema forței de muncă după ce legea a fost votată

Salariul minim în agricultură, 3.000 de lei! Agricultorii din Iași speră să rezolve problema forței de muncă după ce legea a fost votată

15 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Salariul minim în agricultură va fi de 3.000 de lei, potrivit unui proiect de lege votat de Camera Deputaților. Agricultorii din Iași speră că vor rezolva problema forței de muncă

Salariul minim obligatoriu în agricultură va fi de 3.000 de lei, potrivit unui proiect de lege votat de Camera Deputaților. Agricultorii din Iași spun că este o decizie bună pentru că astfel vor fi stimulați angajații și speră că în acest fel se va rezolva problema forței de muncă.

”Este un lucru foarte bun, e un prim pas pentru a face ceva să-i stimuleze. Oricum nimeni nu mai stătea pentru câțiva bani. Nici nu mai găsești oameni, iar forța de muncă în agricultură e o problemă mare. Odată ce e obligativitatea aceasta, oamenii poate vor avea siguranță cu acești bani. În agricultură s-a ajuns la o lipsă totală de oameni. Poate, poate, cu această lege se va rezolva lipsa forței de muncă. Cei mai mulți din agricultură folosesc angajații numai la lucrările manuale, la loturile de hibridare. Avem mașini de tăiere a spicelor, dar mai rămân și strâng oamenii. În rest, nu mai avem la ce să folosim așa mult. Noi suntem în firmă în jur de 50 de angajați permanenți. Salariile, în medie, sunt între 2.500 și 3.500 de lei, în mână. Cam 99 la sută din angajați sunt din zonă. Munca în agricultură e aproape continuă, dar oamenii sunt aproape de casă. Angajații se mai duc în străinătate, mai revin la noi”, spune Ioan Buimac, fermier care administrează în comuna Andrieșeni, Iași, peste 3.000 de hectare cu terenuri agricole.

Fermier: ”Oamenii plecau dacă nu le dădeam salarii bune”

Agricultorii mai spun că această obligativitate ar fi trebuit introdusă de cel puțin 2 ani.

”Păi eu dau salariile astea de cel puțin 2 ani. Au mai crescut pentru că oamenii plecau dacă nu le dădeam salarii bune. Au mai crescut pretențiile și e normal, pentru că mulți au fost în străinătate, au văzut că pot să câștige mai bine și nu le mai convine să stea în țară pe bani puțini”, spune Mircea Puiu, agricultor din Iași.

În actul normativ se arată că

”Prin derogare de la prevederile art. 164 din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 de lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru, în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 de lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru, în medie de 167,333 ore pe lună”.

Problema forței de muncă s-a acutizat în ultimii ani, iar fermierii s-au gândit să aducă forță de muncă din străinătate.

Agricultorii au căutat angajați și în străinătate

Cei mai afectați de lipsa forței de muncă sunt crescătorii de ovine. Aceștia spun că în ultimii ani nu au mai găsit ciobani, chiar dacă le-au oferit salarii bune și condiții de muncă decente, cu cazare. Astfel, au fost nevoiți să se orienteze spre angajați din alte state, precum Vietnam sau Sri Lanka, care ar accepta condițiile oferite de ei. Numărul angajaților străini din Iași s-a dublat în anul 2021, comparativ cu anul precedent.

Străinii care au venit în Iași provin, cu preponderență, din Republica Moldova, Nepal, Turcia, Ucraina și Sri Lanka și lucrează în construcții, HoReCa, IT. Pentru a-i aduce din țările originare în Iași, patronii plătesc taxe speciale și așteaptă minimum 6 luni pentru ca aceștia să primească permisul de ședere, iar masa, cazarea și transportul sunt gratuite.

Țările din care provin angajații străini sunt Albania, Bangladesh, Camerun, China, Egipt, Filipine, India, Indonezia, Maroc, Moldova, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tunisia, Turcia, Ucraina, Vietnam. Agricultorii din Iași mai spun că salariul minim în agricultură este acordat persoanelor care nu au experiență în domeniu sau sunt necalificate.

Comentarii
  • Domnule fermier economist cine v-a impedicat sa acordati salariatilor 3000 lei lunar?

  • nu cred ca la un culegator in timpul toamnei sau in timpul verii ii vor da 3000 lei lunar net

  • poate e vorba de cei care lucreaza pe utilajele agricole, tractoare, combine, s.a. nu cred ca la cei care curata sau sadesc prin vii, livezi, sere, pe camp sau la culegatori in timpul recoltei vor primi 3000 lei lunar net

  • citi cu atentie : 3000 este brutul. netul va fi cam 1750.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *