Prima pagină » National » Salariul minim brut, diferit pentru trei categorii de angajați, de la 1 iulie. În ce domeniu remunerația brută va fi cea mai mică
Salariul minim brut, diferit pentru trei categorii de angajați, de la 1 iulie. În ce domeniu remunerația brută va fi cea mai mică

Salariul minim brut, diferit pentru trei categorii de angajați, de la 1 iulie. În ce domeniu remunerația brută va fi cea mai mică

27 iun. 2024, 13:46,
BZI.ro, în National

Salariul minim brut va fi diferit pentru trei categorii de angajați, de la 1 iulie, rămânând în vigoare și cele pentru construcții și agricultură. Cele două din urmă remunerații nu vor fi modificate, însă vor crește sumele nete primite de angajați. Totodată, și modul de calcul al pensiei va fi diferit în funcție de venitul brut de bază.

Românii angajați cu salariu minim au sume diferite pe contracte în funcție de domeniul în care lucrează, și nu cel care intră în vigoare de luni, 1 iulie, conform deciziei Guvernului. Astfel, vor fi aplicate încă două salarii minime brute, unul pentru construcții și unul pentru agricultură și industrie agroalimentară, conform actelor normative în vigoare. Aparte este faptul că cel din urmă este sub salariul minim brut garantat în plată pe țară. Nu în ultimul rând, și modul de calcul al pensiei va fi diferit în funcție de venitul brut de bază, potrivit Gândul.

Salariul minim brut, diferit pentru trei categorii de angajați, de la 1 iulie

Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește, începând de luni, de la 3.300 la 3.700 de lei, astfel că salariații încadrați cu salariul minim brut pe țară vor înregistra o  creștere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună.

Teoretic, este vorba de o creștere cu 284 de lei pe lună, respectiv cu 12,12%, începând din 1 iulie, a salariului minim brut față de iunie și de o mărire a sumei care nu se taxează, de la 200 la 300 de lei pe lună.

În același timp, rămân în vigoare alte două salarii minime, pentru angajații din construcții și pentru cei din agricultură și industrie alimentară, care primiseră unele beneficii fiscale.

Potrivit Ministerului Muncii, acestea se vor aplica și după 1 iulie, chiar dacă cel brut din agricultură și industrie alimentară este mai mic, de luni încolo. Totuși, cel net este superior sumei care le rămâne în mână angajaților din restul economiei.

Care sunt salariile minime din contrucții și agricultură

Coform OUG nr. 93/2023 din 31 octombrie 2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară, pentru sectorul construcţii salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, iar pentru sectorul agricol şi industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri.

Acestea se aplică până la 31 decembrie 2028 și doar dacă angajatorii realizează o cifră de afaceri din aceste activităţile în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală. Aceștia sunt scutiți de la plata impozitului (în limita a 10.000 de lei).

Astfel, cei din agricultură și industria agroalimentară vot avea un salariu brut mai mic decât cel pe economie, dar netul este ușor mai mare, de 2.396 de lei, față de 2.363 de lei. Totodată, cei din construcții rămân cu un net de 3.196 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *