Prima pagină » Economic Local » Salariul mediu din Iași, mai mic decât media pe țară. A scăzut puterea de cumpărare a locuitorilor din județ
Salariul mediu din Iași, mai mic decât media pe țară. A scăzut puterea de cumpărare a locuitorilor din județ

Salariul mediu din Iași, mai mic decât media pe țară. A scăzut puterea de cumpărare a locuitorilor din județ

16 ian. 2023, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Salariul mediu net din județul Iași este mai mic decât media pe țară a câștigului salarial mediu net. Potrivit Institutului Național de Statistică, în septembrie 2022 a scăzut puterea de cumpărare a ieșenilor

Salariile din Iași au crescut, însă nu suficient încât populația să facă față scumpirilor. Ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în luna septembrie 2022, câștigul salarial mediu nominal brut în județul Iași a fost de 6.273 de lei, în creștere cu 11,7 la sută față de luna septembrie 2021, iar cel mediu net a reprezentat 3.910 lei, în creștere cu 12,8 la sută față de luna septembrie 2021.

Comparativ cu luna anterioară, respectiv august 2022, s-a înregistrat o creștere atât a câștigului net (1,5 la sută), cât și a celui brut (1,6 la sută). Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna septembrie 2022, a fost mai mic cu 2,3 la sută. În județul Iași, indicele câștigului salarial real pentru luna septembrie 2022, față de luna septembrie 2021, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 97,3 la sută, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a scăzut cu 2,7 la sută.

Salariul mediu din Iași este mai mare, dar prețurile au explodat

Pe lângă creșterea salariului mediu, datele statistice arată că Iașiul are mai mulți angajați în 2022, față de 2021. Numărul angajaților a crescut în Iași, potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană pentru Statistică (DJS). Rata șomajului s-a menținut scăzută în județul Iași, în anul 2022. Potrivit datelor statistice, aceasta s-a situat în jurul cifrei de 3 la sută. De asemenea, rata șomajului este mai ridicată în rândul femeilor.

Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă de la debutul pandemiei de COVID-19 până în prezent. De asemenea, ieșenii șomeri pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor. Se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). În această perioadă se organizează cursuri pentru 22 de meserii.

Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer. Una dintre coafezele din Iași care s-a angajat după ce a finalizat cursurile de reconversie profesională este Ștefana Bordeianu.

Sute de locuri de muncă vacante pentru ieșeni

Ieșenii cu studii medii sau superioare se pot angaja în diverse domenii de activitate. Aceștia au la dispoziție 379 de posturi. Cele mai multe, respectiv 286 de locuri de muncă vacante, sunt pentru persoanele cu studii medii. Cei care își caută un loc de muncă au la dispoziție 157 de posturi în domeniul serviciilor, respectiv 20 în comerț și 20 în hoteluri și restaurante.

În ceea ce privește domeniul confecțiilor, cei care vor să se angajeze au la dispoziție 29 de oferte de muncă. În domeniul agricol sunt opt posturi, iar în cel al construcțiilor, cel mai ofertant, există 116. Astfel, Das SRL caută sudor și zidar. Păvălăscu Construct SRL și Velis AG SRL au nevoie de zugravi, iar RC Beton Bau SRL, de zidar.

În acest domeniu, salariul mediu net este de aproximativ 4.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`