Prima pagină » Actualitate » Salariu mediu a scăzut în România! INS anunță cu câte procente este diminuarea
Salariu mediu a scăzut în România! INS anunță cu câte procente este diminuarea

Salariu mediu a scăzut în România! INS anunță cu câte procente este diminuarea

11 iun. 2020, 11:46,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Salariu mediu a scăzut în România! Potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal brut în luna aprilie a fost de 5.201 lei. Suma este cu 185 lei (-3,4%) mai mică decât în luna martie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.182 lei. Și în cazul acestuia, este o scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,2%. În câştigul salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

„În luna aprilie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.201 lei, cu 185 lei (-3,4%) mai mic decât în luna martie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.182 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 112 lei (-3,4%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.982 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.340 lei)”, arată datele INS.

Salariu mediu a scăzut în România! Pandemia de COVID-19 a lovit garv economia

Indicele câştigului salarial real a fost 99,5% pentru luna aprilie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 96,3% pentru luna aprilie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 214,3%, cu 8,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie 2020.

”În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, arată INS.

În luna aprilie2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna martie ca urmare a întreruperii/încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), a remunerării parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mari faţă de medie, din unele activităţi economice.

Domeniile cele mai afectate

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene – – 29,1%, ca efect al măsurilor determinate de instituirea stării de urgenţă.

În domeniul fabricării produselor din tutun scăderile au fost de 22,8%, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile precedente.

Scăderile în alte domenii au fost: între 12% şi 19% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), hoteluri şi restaurante, fabricarea băuturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de spectacole, culturale şi recreative; între 7,5% şi 11% în fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`