Prima pagină » WoW! » Diverse » Salariu de chelner. Cât câştigă lunar dacă lucrează pe litoral?
Salariu de chelner. Cât câştigă lunar dacă lucrează pe litoral?

Salariu de chelner. Cât câştigă lunar dacă lucrează pe litoral?

16 apr. 2021, 11:34,
în WoW!

Sezonul estival se apropie. Cei din industria HoReCa spun că anul acesta va fi mai bine decât anul trecut. Întrucât campania de vaccinare este în plină desfăşurare şi din ce în ce mai mulţi oameni se imunizează, se preconizează că turismul va fi relansat. Spre exemplu, ziua de 1 Mai, în anii anteriori, era foarte animată. Anul acesta, cu siguranţă, nu va fi la fel, dar numărul turiştilor va creşte. Odată cu acesta, conform unor păreri, se vor crea locuri de muncă. Ştii, spre exemplu, ce salariu are un chelner care lucrează pe litoral?

Unităţile de cazare au început încă din luna martie să publice anunţuri de angajare. În funcţie de fiecare loc (hotel, pensiune, restaurant), se caută personal mai mult sau mai puţin pregătit. În anii anteriori, la mare lucrau o mulţime de studenţi. Aveau mâncarea şi cazarea asigurată, astfel că salariul îl puteau economisi în totalitate, pentru noul an universitar.

Ce salariu poţi avea ca chelner pe malul mării?

Un pizzar poate să primească un salariu începând de la 3.000 de lei, dacă lucrează în ture de câte două zile. Leafa unui ospătar, pe de altă parte, porneşte de la 2.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanța spune că angajatorii nu au voie să dea salarii mai mici decât salariul minim pe economie.

„Salarizarea nu poate fi mai mică de 2300 lei, salariul minim pe economie la acest moment. În primul rând angajarea trebuie să se facă conform calificării persoanei respective. În domeniul horeca vorbim de barman, deci trebuie să ai curs de barman, sau de ospătar, sau de bucătar. Deci angajarea trebuie făcută numai pe calificarea pe care o ai”.

În ciuda acestei salarizări şi a faptului că mulţi clienţi lasă bacşiş, în 2019 a fost un deficit de circa 20.000 de angajaţi pe litoralul românesc. Zilele mai bune din punct de vedere financiar sunt cele foarte însorite și cele de la final de săptămână. Atunci, fluxul de turiști este mare pe litoralul românesc și, destul de probabil, mulți dintre ei lasă tips pentru ospătari și chelneri. Probabil și ție ți s-a întâmplat, într-o zi foarte aglomerată pe terasă, ca ospătarul să treacă pe lângă masa ta și să îți spună un singur cuvânt: brb. Nu trebuie să ți se pară ciudat. Este un termen prin care cineva spune că revine imediat. Așadar, într-o zi cu foarte mulți clienți, ospătarii aproape că nu fac față și, pentru ca clienții să nu facă vreo plângere, le comuniccă faptul că, în curând, le vor lua comanda.

Salariu de chelner în Cluj – Tentație pentru oricine

În Cluj, situaţia pare să fie alta. Conform unor declaraţii de anul trecut, făcută de omul de afaceri Daniel Mischie, un chelner sau un ospătar nu câştigă mai puţin de 1.000 de euro lunar.

„Nu cred că avem vreun chelner/ospătar care câştigă mai puţin de 1.000 de euro pe lună. Unii pot ajunge să câştige şi peste 2.000 de euro pe lună. Aici vorbim de salariu plus bacşiş, care este partea cea mai consistentă.
„Ca să-ţi poţi permite să stai în Cluj, trebuie să lucrezi mai degrabă într-un restaurant sau într-o cafenea decât să lucrezi într-o bancă. Având în vedere că în bănci salariul de intrare se situează între 2.000 şi 2.500 de lei net pe lună, iar ca să ajungi la 4.800 de lei pe lună, adică 1.000 de euro trebuie să ai ceva vechime şi rezultate.

Un chelner, un ospătar îţi vinde o ciorbă, o friptură, o cafea. Un funcţionar bancar poate să-ţi vândă un credit ipotecar sau produse de economisire mai sofisticate, cum ar fi fondurile mutuale. Asta implică mai multe cunoştinţe economice. Nu critic salariile care sunt în industria HoReCa sau salariile din sectorul bancar, ci doar constat această anomalie”, a adăugat Daniel Mischie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *