Prima pagină » Actualitate » Salariu de 6.000 de lei în România! Chiar dacă suma este destul de mare nu sunt doritori
Salariu de 6.000 de lei în România! Chiar dacă suma este destul de mare nu sunt doritori

Salariu de 6.000 de lei în România! Chiar dacă suma este destul de mare nu sunt doritori

21 mai 2024, 10:25,
în Actualitate

Se acordă un salariu de 6.000 de lei în România, dar cu toate acestea, nu se găsesc persoane care să presteze această muncă. Este vorba despre munca de tractorist, oferit de multe ferme din România, care duc lipsă de persoane potrivite pentru această poziție, asta în contextul în care mulți români aleg să plece din țară.

Salariu de 6.000 de lei în România!

În condițiile în care mulți români muncesc pentru 3-4.000 de lei, sunt firme acare oferă și 6.000 de lei în mână pentru munca de tractorist. Multe ferme din România duc lipsă de persoane potrivite pentru această poziție, mai ales în contextul în care mulți români aleg să plece din țară.

Fermierii spun că nu găsesc persoane să angajeze în plin sezon agricol. Inginerul horticultor Cristi Boghiu a precizat că, din cauza lipsei de personal, trebuie să conducă singur tractorul.

„Este destul de greu, nu prea mai sunt oameni specializaţi pe meseria de tractorist sau mecanic agricol. Nu mai sunt şcoli şi nu mai sunt dornici de a învăţa. Și care sunt dornici de a învăţa, vin, stau o perioadă foarte scurtă şi apoi fac altceva, pleacă. De exemplu, pentru rabatarea semănătoarei, totul, display, cu touch screen. Nu vorbim de chestii super grele, dar trebuie atenţie sporită”, a declarat Cristi Boghiu.

Chiar dacă salariile în agricultură ar putea ajunge la nivelul celor din domeniul IT, tinerii nu manifestă interes pentru acest sector.

Venitul lunar al unui tractorist se situează în medie la 4000 de lei, dar în timpul sezonului agricol poate ajunge până la 6000 de lei.

Există variații considerabile în ceea ce privește salariile tractoriștilor, în funcție de regiunea și de firma agricolă unde își desfășoară activitatea. Unele ferme din vestul țării ar putea oferi chiar și 10.000 de lei pe lună.

Fermierii se descurcă din ce în ce mai greu

Un fermier în vârstă de 85 de ani, care în trecut gestiona sute de hectare de teren, spune că în prezent, abia mai reușește să îngrijească 15 hectare.

„Nu am avut niciodată tractorist. Numai eu am muncit. Acum, nu găseşti tractoriști. Cei mai mulți pleacă în străinătate”, a menționat fermierul.

La Universitatea Ştiinţele Vieţii (USV) Iași sunt 30 de absolvenți anual pregătiți să lucreze cu tractoarele respective. Cu toate acestea, o mulțime dintre aceștia optează să plece în străinătate.

Prorectorul USV Iași, Denis Țopa, a spus că există o specializare numită exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară. El spune că aceasta este o specializare destul de vânată de către absolvenţii de liceu.

După cei patru ani de studii, mulți reuşesc să se angajeze în această industrie.

„Avem o specializare pentru tineri, pentru băieţi îndeosebi, doritori de a urma cursuri în această arie. Specializarea se numeşte exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară şi este o specializare destul de vânată de către absolvenţii de liceu pentru că la finalul celor 4 ani, mulţi dintre ei reuşesc să se angajeze în această industrie”, a explicat Denis Țopa.

Chiar dacă se oferă salariu de 6.000 de lei, în România, în prezent, fermele se confruntă cu un deficit de 400 de tractoriști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`