Prima pagină » National » Salariile profesorilor vor fi mărite începând cu data de 1 ianuarie 2022! Anunțul Guvernului Ciucă
Salariile profesorilor vor fi mărite începând cu data de 1 ianuarie 2022! Anunțul Guvernului Ciucă

Salariile profesorilor vor fi mărite începând cu data de 1 ianuarie 2022! Anunțul Guvernului Ciucă

17 dec. 2021, 09:51,
în National

La început, Ministerul Finanțelor dorea să aprobe un proiect de ordonanță care prevedea îngheţarea salariilor cadrelor didactice. Totuşi, profesorii au ameninţat cu proteste, iar din această perspectivă, Guvernul Ciucă a ajuns la concluzia că salariile acestora pot fi majorate cu 8% începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Nu este singura majorare, guvernul aprobând majorarea pensiilor, alocațiilor și a ajutoarelor sociale tot de la începutul anului 2022.

Salariile profesorilor vor fi mărite cu 8% de Guvernul Ciucă

Așadar, proiectul de ordonanță propus de Ministerul de Finanţe a fost modificat, iar Guvernul Ciucă a decis să mărească, de la 1 ianuarie 2022, salariile profesorilor. Acestea vor crește cu 8%:

„Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“.

Vă aducem aminte faptul că profesorii au ameninţat cu greva dacă nu sunt luate măsuri pentru creșterea salariilor acestora.

Guvernul Ciucă a propus mai multe majorări de la 1 ianuarie 2022

De altfel, nu este singura majorare pe care Guvernul Ciucă o ia de la 1 ianuarie 2022. Vorbim despre faptul că alocațiile copiilor vor crește la pachet cu pensiile şi cu ajutoarele sociale:

„Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10 la sută cu luna ianuarie 2022, de la 1.442 lei la 1586 lei. Decidem de asemenea creşterea indemnizaţiei pentru pensionari cu 25 la sută. De asemenea, majoram alocaţia de stat pentru copii ajunge la 600 lei pentru copii de până la 2 ani, alocaţia de stat va creşte la 243 lei pentru copiii cu vârsta 2 – 18 ani şi indemnizaţia pentru persoanele cu dizabilităţi. Doresc să spun că alocaţia se cumulează cu indemnizaţia. Stabilim acordarea în mod excepţional a unei indemnizaţii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri, a 13a. De asemenea, astăzi vom aproba formularul de intrare în România prin proiectu OUG pentru implementarea formularului pentru pasageri”, a transmis Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Un alt ajutor dat de stat este cel în care valoarea tichetelor cadou va crește. De la începutul anului 2022, bugetarii dar şi angajaţii de la privat se pot bucura de vouchere de vacanță.

În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetelor cadou, oferite de angajatori, angajaților cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie și cele oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, se propune majorarea plafonului neimpozabil și care nu se cuprinde în baza de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii de la suma de 150 lei la suma de 300 de lei pentru fiecare persoană și fiecare eveniment, având în vedere că ultima majorare a avut loc în anul 2005 (de la 120 de lei la 150 de lei/persoană/eveniment). se arată în proiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *