Parlamentul European a adoptat o lege prin care se aplică salarii minime uniforme la nivel de Uniune Europeană. Legea ar permite ca toți cetățenii comunității să aibă un trai decent. Interesant este faptul că fiecare stat va stabili ce înseamnă un trai decent și în consecință va stabili nivelul salariului minim.
Asta în condițiile în care, în special țările din estul blocului comunitar, au un nivel de trai scăzut, iar salariile minime stabilite intern nu sunt de așa natură să satisfacă necesitățile zilnice. Nivelul de trai ridicat se regăsește în țări precum Franța, Luxemburg, Suedia, Germania. Lista poate continua.
Salarii minime uniforme în Uniunea Europeană
Parlamentul a adoptat o lege care permite oferirea de salarii minime uniforme la nivel de Uniune Europeană. Votul a fost unul covârșitor în favoarea deciziei. Vorbim despre 505 voturi pentru, 92 împotriva și 44 de europarlamentari care s-au abținut. Măsura care va fi implementată urmărește corectarea condițiilor de viață şi de muncă pentru toți cetățenii Uniunii Europene dar și să promoveze progresul economic și social.
” Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile. ” se arată în comunicatul sursei citate.
Textul convenit obligă țările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a combate subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă, nedeclararea orelor suplimentare sau creșterea intensității muncii.
Statul trebuie să garanteze nivelul de trai adecvat, la ” anul”
Legea care a fost adoptată astăzi, despre uniformizarea salariului minim pare să fie mai degrabă apă de ploaie. Statul este cel care garantează nivelul de trai adecvat fiecărui cetățean. Concret, statul va continua să stabilească salariul minim din respectiva țară, dar va trebui să garanteze că valoarea câștigului asigură un trai decent cetățeanului care-l încasează. Cu alte cuvinte, în situația teoretică, România trebuie să stabilească salariul minim decent pentru român.
” Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.” se arată în prevederile legale.
Cu toate că vor exista salarii minime la nivel de Uniune Europeană, acordul va fi aprobat în septembrie iar oficialii anunță că statele membre din blocul comunitar au la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei. O statistică arată că cele mai mari salarii minime din UE se află în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici se află în Bulgaria, Letonia, Estonia și România. Din totalul de 26 de state, doar 6 nu au un salariu minim prevăzut în lege. Vorbim despre state precum Austria, Luxemburg, Italia, Finlanda și Suedia.