Prima pagină » National » Salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Iată cine va beneficia de creșterea veniturilor
Salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Iată cine va beneficia de creșterea veniturilor

Salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Iată cine va beneficia de creșterea veniturilor

26 iun. 2024, 10:15,
BZI.ro, în National

Au fost anunțate salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut de la 1 iulie a forțat companiile să facă majorări. Iată cine va beneficia de creșterea veniturilor.

Salarii majorate pentru angajații mai multor companii

Potrivit Eurostat, România a avut în primul trimestru cea mai mare creștere cu costul orar al forței de muncă, de 16,4%. Prin urmare, majorările salariale pentru angajații de la mai multe companii vor fi de cel mult 10%.

În luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8532 lei, în creștere cu peste 14 la sută față de anul trecut. Potrivit Institutului National de Statistică, salariul mediu brut în București a trecut de 11.250 de lei. Capitala este urmată de județul Cluj cu aproape 10.000 de lei brut, și Timiș – peste 9.400 de lei. Cele mai mici valori sunt înregistrate în Hunedoara, Harghita și Vâlcea, cu puțin peste 6.000 de lei brut.

Pentru a combate discrepanțele salariale în UE, se dorește implementarea salariului minim european, inclusiv în România. România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național.

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie 2024. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.

Județele cu cele mai mari salarii din țară

Conform datelor INS, Bucureștiul e lider incontestabil în ceea ce privește veniturile medii, cu 6136 de lei, capitala fiind urmată de Cluj (5766) și Timiș (5278). Județele cu cele mai multe joburi sunt București, Timiș, Cluj, Brașov, Prahova. Domeniile către care s-au făcut cele mai multe angajări au fost în vânzări, management, financiar/contabilitate, retail, IT.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună. Profesii precum cea de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor. Joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *