Prima pagină » Actualitate » Salarii mai mari pentru aceşti angajaţi! Pot câştiga și dublu faţă de nivelul prevăzut de lege
Salarii mai mari pentru aceşti angajaţi! Pot câştiga și dublu faţă de nivelul prevăzut de lege

Salarii mai mari pentru aceşti angajaţi! Pot câştiga și dublu faţă de nivelul prevăzut de lege

24 apr. 2024, 08:58,
în Actualitate

Potrivit unui proiect al Secretariatul General al Guvernului, se vor acorda salarii mai mari pentru angajaţii implicați în gestionarea fondurilor europene și a celor angajați în structurile specializate care gestionează Instrumentul pentru Sprijin Tehnic (IST). Inițiativa face parte dintr-o serie de modificări legislative, și are în vedere evitarea blocajelor în activitatea instituțiilor statului și asigurarea funcționării eficiente a programelor de finanțare.

Salarii mai mari pentru aceşti angajaţi

Salarii mai mari vor putea fi acordate personalului care gestionează fonduri comunitare. Veniturile acestora ar putea fi majorate cu minimum 50% față de nivelul prevăzut de lege, dar nu mai mult de 100%. Aceste majorări sunt justificate ca fiind necesare pentru a asigura competența și implicarea acestui personal în implementarea cu succes a proiectelor finanțate din fonduri europene.

Aceste schimbări legislative ar avea drept scop evitarea efectelor negative ale unor măsuri de limitare a cheltuielilor publice, precum cele reglementate de ordonanța „trenuleț”, și urmăresc să ofere un cadru financiar adecvat pentru activitățile de gestionare a fondurilor europene și de implementare a reformelor necesare în contextul economic actual.

Modificările vin în contextul unei restructurări a personalului din cadrul SGG și a altor instituții guvernamentale. În acest sens, datele publicate de Ministerul Finanțelor arată o creștere semnificativă a numărului de angajați în SGG, de la aproximativ 3.100 în 2019 la peste 5.200 în prezent.

De asemenea, este important de menționat că proiectul de majorare salarială nu se adresează doar personalului din cadrul SGG, ci și celor din alte instituții care gestionează programele finanțate din fonduri europene, precum și celor implicați în Instrumentul pentru Sprijin Tehnic.

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31/2024. privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, au fost aduse o serie de modificări Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, prin care s-a prevăzut că de majorarea salarială beneficiază și personalul din cadrul structurilor care gestionează Instrumentul pentru Sprijin Tehnic.

Ce este IST și ce sprijin se poate obțin

Instrumentul de sprijin tehnic (IST) reprezintă un program lansat de Uniunea Europeană pentru a oferi expertiză tehnică adaptată statelor membre ale blocului comunitar în vederea elaborării și punerii în aplicare  a reformelor care să atenueze consecințele economice și sociale ale crizei provocate de pandemia de COVID-19. Ajutorul se acordă la cerere și nu necesită cofinanțare din partea statelor membre.

Prin sprijin tehnic se poate înțelege și consilierea strategică și juridică, studii, cursuri de formare și vizite ale experților pe teren. Bugetul programului este de 864 milioane de euro pentru perioada 2021-2027.

Potrivit legislației, statele membre ale UE pot solicita asistență tehnică prin IST pentru implementarea reformelor menite să consolideze reziliența în contextul guvernanței economice a UE, cum ar fi cele care decurg din recomandările specifice fiecărei țări din cadrul semestrului european și din aplicarea legislației UE, pregătirea, modificarea, punerea în aplicare și revizuirea planurilor naționale de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, implementarea programelor de ajustare macroeconomică și implementarea reformelor întreprinse din proprie inițiativă.

Astfel, se vor acorda salarii mai mari pentru angajaţii implicați în gestionarea fondurilor europene și a celor angajați în structurile specializate care gestionează Instrumentul pentru Sprijin Tehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024