Prima pagină » Local » Salarii de sute de mii de lei la EcoPiața SA pentru politrucii din conducere! Firma Primăriei Iași este căpușată de ani buni – FOTO

Salarii de sute de mii de lei la EcoPiața SA pentru politrucii din conducere! Firma Primăriei Iași este căpușată de ani buni – FOTO

01 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Salariile de la EcoPiața SA, firma care administrează piețele din Municipiul Iași, au fost detonate de aleșii orașului. Bugetul societății din administrarea Primăriei este căpușat de salariile uriașe ale celor din conducere, în timp ce investițiile sunt la pământ. Remunerațiile directorului Cristinel Stărică și ale celor din Consiliul de Administrație sunt duble față de nivelul investițiilor

Dezastru în bugetul unei societăți aflată în subordinea Primăriei Municipiului Iași. Firma EcoPiața SA, condusă de Cristinel Stărică, rămâne în continuare fără buget aprobat după ce șefii municipalității au retras proiectul. Cazul societății EcoPiața este unul extrem de ciudat. Bugetul pentru îndemnizațiile celor din conducere a ajuns să depășească de 2 ori sumele alocate investițiilor. Astfel, salariile directorului Cristinel Stărică și a celor 5 persoane din Consiliul de Administrație sunt de 712.400 lei, în vreme ce investițiile nu depășesc 350.000 de lei.

Salarii de sute de mii de lei la EcoPiața SA

Conform proiectului de buget, Cristinel Stărică urma să încaseze 523.200 lei (112.000 de euro). Lunar, Cristinel Stărică ar trebui să ridice peste 8.800 de euro. Iar asta nu este tot. Din consiliului de administrație de la SC EcoPiața SA fac parte mai multe persoane. În proiect apare suma de 189.200 (38.222 euro) lei pentru cei 5 membri din CA. Practic, fiecare membru CA ridică anual 37.840 de lei, adică 3.153 lei lunar.

Cine sunt oamenii din CA de la EcoPiața SA?

Președintele CA este Carmen Paula Vornicu, un vechi membru al PSD Iași. Paula Vornicu mai face parte și din alte Consilii de Administrație. Paula Vornicu a ridicat, în 2020, circa 19.000 de lei de la Ecopiața SA. Pe lângă banii de la EcoPiața SA, Paula Vornicu a mai luat 65.500 de lei din Consiliul de Administrație de la societatea Salubris SA, dar și aproape 50.000 de lei de la Servicii Publice SA.

Paula Vornicu a luat direcțiile Primăriei la rând, ea trecând și pe la Citadin SA. Vornicu a fost implicată într-un scandal uriaș alături de fostul edil al municipiului, într-un dosar devenit deja celebru, cel cu Adina Samson. Reporterii cotidianului BZI au încercat să ia legătura cu Paula Vornicu, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a explica cum a ajuns să ridice atâția bani de pe urma Consiliilor de Administrație ale Primăriei.

Rudele angajaților din Primăria Iași, puși în CA de la EcoPiața SA

Un alt membru CA de la Ecopiața SA este și Nicolae Mândrilă. Conform documentelor, Nicolae Mândrilă a ridicat peste 19.000 de lei de la EcoPiața SA, pe lângă alte surse de venit pe care le mai are. Soția acestuia este angajată la Direcția de Asistență Socială, la Căminul de Pensionari ”Sfânta Parascheva” din Municipiul Iași. Un alt membru cu state vechi la EcoPiața SA este și Andrei Racoți. Și acesta a luat peste 19.000 de lei de pe urma Consiliului de Administrație de la EcoPiața SA., pe lângă alte surse de venit. Racoți a fost pe vremuri un membru de bază al fostului PD-L.

Secretara primarului Mihai Chirica, în CA de la EcoPiața SA

Din CA de la EcoPiața SA face parte și Ioana Turtă, actuala secretară a primarului Mihai Chirica. Conform ultimelor venituri, aceasta a luat 19.000 de lei de la societatea Primăriei, pe parcursul anului 2020.

Pe lângă această sursă de venit, Ioana Turtă a mai ridicat peste 83.000 de lei de la Primăria Iași. Pe de altă parte, soțul acesteia a luat aproape 40.000 de lei de pe funcția de inspector din cadrul municipalității ieșene. În cadrul EcoPiața SA mai este și Viviana Podianu, expert contabil din Valea Lupului. Și aceasta a luat 19.000 de lei de la SC EcoPiața SA, conform situației din anul 2020.

Primarul Mihai Chirica a retras bugetul EcoPiața SA

Cum aleșii locali nu au vrut să voteze proiectul de buget al EcoPiața SA, primarul Mihai Chirica a decis să-l retragă din Consiliul Local. În urmă cu câteva luni, edilul s-a declarat nemulțumit de situația din piețele Iașului.

”Să nu ne descărcăm neajunsurile personale când nu ne convine un lucru. Suntem într-o situație în care, în piețe agroalimentare, se vând produse de import, dar și produse tradiționale. S-au exprimat multe aici. Retrag proiectul de pe ordinea de zi și cer ca cei de la Primărie, liderii de grup și conducerea EcoPiața SA să se întâlnească pentru a se vedea fiecare ce își asumă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Astfel, salariile de la EcoPiața SA ar putea fi revizuite în perioada următoare.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024