Prima pagină » Titlurile zilei » Salarii de nababi pentru primarii din județul Iași! „Nu sunt invidios pe alți primari, dar unii nici nu vin cu zilele la muncă”

Salarii de nababi pentru primarii din județul Iași! „Nu sunt invidios pe alți primari, dar unii nici nu vin cu zilele la muncă”

06 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Primarii din județul Iași au ajuns să încaseze salarii din ce în ce mai grase. Deși unii dintre primarii din județ conduc localități sub 3.000 de locuitori, aceștia au ajuns să ridice salarii la fel de mari ca cei din localități cu peste 10.000 de locuitori. Grila de salarizare cuprinde indemnizații apropiate pentru primarii comunelor, în ciuda numărului de locuitori din fiecare unitate teritorială

Zeci de primari din județul Iași ridică lună de lună indemnizații de mii de lei, fără a justifica munca depusă la primărie. O lege emisă în anul 2017 a făcut ca grila de indemnizații pentru primari să cuprindă unele anomalii incredibile. Coeficientele stabilite în urma legii respective au făcut ca primarii unor comune sub 3.000 de locuitori să încaseze venituri apropiate de cei care conduc localități cu peste 10.000 de locuitori. Indemnizația primarilor din comunele mici trece de 6.000 de lei lunar, în vreme ce investițiile din aceste localități sunt aproape inexistente.

Salarii de nababi pentru primarii comunelor din Iași!

Comuna Cucuteni are o populație de circa 1.300 de locuitori. Localitatea este condusă de Pamfilică Brânză (PSD). Conform declarației de avere, acesta are o indemnizație netă de circa 6.000 de lei lunar. În baza coeficientului din legea 153/2017, Pamfilică Brânză are un coeficient de 4,5. Un punct de coeficient înseamnă salariul minim brut, adică 1.450 de lei.

Comuna Cucuteni este una dintre cele mai sărace localități din județul Iași. Investițiile sunt la pământ, proiectele primăriei sunt aproape inexistente. Și, totuși, primarul comunei ieșene, aflat în fruntea localității de 4 mandate, continuă să-și ridice salariul liniștit. În plus, comuna nu și-a prezentat nici la această oră proiectul de buget pe anul în curs.

”Am cel mai mic buget din tot județul. Mă bazez pe investiții prin PNRR, că nu am alte sume. Vreau să refac primăria. Legat de indemnizație, sunt comune cu grad mai mare unde se ia dublu. Pe mine nu m-a obligat nimeni să candidez”, a spus Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni.

Anomalii uriașe printre salariile primarilor din județul Iași

La Cotnari, primarul PSD Vasile Crețu ridică o indemnizație lunară de 7.500 de lei, conform declarației de avere. Comuna are circa 7.500 de locuitori, iar coeficientul de salarizare este de 5, adică tot atâtea salarii minime brute. Investițiile din comună nu sunt făcute însă publice, pe pagina primăriei nefiind publicat bugetul pe anul în curs. Acesta a fost aprobat totuși de Consiliul Local în luna februarie 2022. Situația din comuna ieșeană nu este însă una tocmai roz.

Oamenii din localitate s-au plâns de lipsa investițiilor, a reabilitării drumurilor din zonă și nu numai. Reporterii BZI au încercat să obțină un punct de vedere de la primarul comunei ieșene, însă acesta nu a oferit foarte multe detalii despre situația indemnizației.

Investiții numărate pe degete în comunele mici din Iași

Comuna Bălțați, localitate aflată la drumul european 583, cu circa 5.500 de locuitori, este condusă de patru mandate de Vasile Aștefanei (PSD). Conform documentelor oficiale, salariul lunar brut al acestuia este de 12.480 de lei, din care indemnizația de bază este de 10.400 de lei, la care se adaugă o indemnizație privind implementarea unor proiecte europene.

Din această indemnizație, Vasile Aștefanei rămâne cu circa 7.500 de lei lunar, salariu net. Și în acest caz, investițiile pe anul 2022 sunt destul de limitate. Printre investiții se numără o nocturnă la baza sportivă, reabilitarea unor trotuare sau un studiu la incendii pentru căminul cultural. Localitatea a fost măcinată de scandaluri în ultimii ani.

Primarii comunelor mari sunt nemulțumiți de situație

Comuna Miroslava este cea mai mare localitate din județul Iași. Populația localității aflată în zona metropolitană Iași este de circa 27 de mii de locuitori. Conform bugetului pe anul 2022, comuna Miroslava va aloca 25 de milioane de lei pe unele investiții. Cele mai multe proiecte țin de modernizarea unor drumuri de interes local din Miroslava. Primarul Dan Niță a arătat că nivelul indemnizațiilor salariale trebuie să fie actualizat pentru a se evita discrepanțele.

”Diferența e foarte mică, iar ceea ce se întâmplă nu e corect. Nu se face diferența corectă între două primării, unde grila de salarizare e cu totul alta. Sunt anomalii ce trebuie regândite, trebuie analizate. Toată legislația trece prin Parlament, iar aceștia trebuie condamnați pentru că au votat așa ceva”, a spus Dan Niță, primarul comunei ieșene.

Primarul comunei Lețcani: ”Nu este corectă grila de salarizare”

Și la Lețcani e o situație similară. Comuna are 8.000 de locuitori, iar pe grila de indemnizație, primarul Stelian Turcu este trecut cu 5 salarii minime brute. Practic, acesta ridică peste 7.000 de lei lunar, puțin peste cât încasează primarul unei comune mult mai mici.

”Nu este echilibrată deloc această grilă. Prin Asociația Comunelor am cerut să avem o grilă mai accesibilă. Nu sunt invidios pe alți primari, dar unii nici nu vin cu zilele la muncă, iar eu, de exemplu, stau de la 8:00 la 16:00 în fiecare zi. Grila aceasta nu corespunde cu realitatea”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Astfel, s-a ajuns la salarii de nababi pentru primarii din județul Iași, lucru care a stârnit nemulțumiri printre capii comunităților locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *