Prima pagină » Stiri si curiozitati » Salamandra de foc. Un amfibian ce poate fi adoptat ca animal de companie

Salamandra de foc. Un amfibian ce poate fi adoptat ca animal de companie

26 feb. 2024, 16:14,
în Stiri si curiozitati

Salamandra de foc este cea mai cunoscută salamandră din Europa și este o specie comună de salamandră în Europa Centrală și de Sud. Numele său provine de la faptul că oamenii credeau pe timpuri că salamandra că s-a născut din foc.

Salamandra de foc, cea mai comună subspecie din Europa

Este o salamandră de dimensiuni medii spre mari cunoscută nu numai datorită prevalenței sale, ci și datorită culorilor strălucitoare și a lichidului otrăvitor pe care îl produce. Fiind un amfibian cu un aspect exotic, este adesea adoptat ca animal de companie. Salamandra de foc este una dintre cele mai mari salamandre din Europa, iar multe subspecii ale acesteia sunt otrăvitoare. Femelele nasc salamandre vii, spre deosebire de alte specii. Aceasta obișnuiește să se ascundă sub bușteni.

Salamandra de foc aparține clasei Amphibia (amfibieni), ordinului Urodela (amfibieni asemănători șopârlelor) și familiei Salamandridae (salamandre și tritoni adevărați din genul Triturus). Aparține genului Salamandra, care are 6 specii de salamandre cunoscute în Europa centrală și de sud, Africa de Nord și Asia de Vest.

Numele științific al salamandrei de foc este Salamandra salamandra, salamandra de foc cu pete fiind subspecia nominală sau tipul de specie. Există 13 subspecii, iar două dintre acestea (fastuosa și bernadezi) sunt vivipare, ceea ce înseamnă că tinerii se dezvoltă în interiorul mamei și se nasc vii, în timp ce restul sunt ovovivipare, ceea ce înseamnă că tinerii se dezvoltă în ouă în interiorul mamei până când sunt gata să eclozeze.

Cel mai probabil, salamandra a fost un descendent al amfibienilor de tip salamandră gigant, pe care oamenii de știință l-au descoperit în Portugalia, numit Metoposaurus algarvensis. Aceasta a trăit în apele Europei acum mai bine de 200 de milioane de ani. Parte a unui grup de amfibieni numiți Temnospondyli, această salamndra poate fi găsită în întreaga lume și, se presupune că este strămoșul salamandrelor moderne.

Dieta, comportament și prădători

Salamandra de foc este în principal neagră, cu pete și dungi galbene, deși în anumite subspecii galbenul este înlocuit de portocaliu și roșu, sau se pot amesteca cu porțiunea galbenă. Masculii și femelele sunt asemănători în aspect, cu excepția perioadei de reproducere, când masculii dezvoltă o glandă umflată în jurul orificiului, care conține un spermatofor. Poate ajunge la o lungime de 15-30 cm, dar de obicei atinge doar jumătate din această dimensiune și o greutate de aproximativ 40g. Fiind o specie de salamandră de dimensiuni medii spre mari, are un corp puternic și bine construit. O altă caracteristică a Subfamiliei Salamandrinae, este pielea aspră și lipsa coastelor sau a șanțurilor costale de-a lungul laturilor corpului lor. Este cea mai mare specie de salamandru din Europa.

Comportamentul salamandrei de foc este în mare parte solitar. Un amfibian retras, preferă să se ascundă sub bușteni, frunze, alte obiecte și în jurul trunchiurilor de copaci mușchioși. Este nocturnă, fiind activă seara și noaptea, dar sunt diurne când plouă. Dieta salamandrei de foc este una carnivoră. Vânează insecte, păianjeni, râme, melci, tritoni și broaște tinere. În captivitate, dieta sa constă din greieri, viermi de făină, larve de gândaci și larve de vierme de mătase. Când prinde prada, se folosește de dinți sau limba pentru a-i prinde.

Aceste animale au puțini prădători naturali, datorită toxinelor din pielea lor, care pot îmbolnăvi sau ucide prădătorii, precum și datorită lichidului pe care îl aruncă atunci când sunt amenințate. Glandele pentru eliminarea toxinelor sunt concentrate în jurul capului, suprafeței dorsale a pielii și cozii. Reptilele mai mari, șoimii și vulturii pot capătă ocazional imunitate la toxinele salamandrei de foc, devenind astfel o pradă pentru acestea.

Cel mai mare pericol pentru aceste animale este ciuperca Bsal (Batrachochytrium salamandrivorans), care a fost introdusă accidental din Asia de oameni care importă tritoni asiatici pentru a-i vinde ca animale de companie. Această ciupercă mortală face imposibilă absorbția oxigenului și a hrănirii. Din momentul descoperirii sale în 2013, ciuperca Bsal a ucis mii de salamandre autohtone din Europa. Salamandra de foc poate trăi între 6 și 50 de ani.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
România va avea sistem de apărare antiaerian similiar cu Iron Dome-ul israelian
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Unde poți să investești 10.000 de lei în 2025 ca să scoți profit fără stres?
Dailybusiness.ro
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • In mare ai cam nimerit-o. Ai uitat informatia esentiala, specia este rara si protejata de lege in toata Europa, inclusiv in Romania. Este interzisa captura, uciderea sau distrugerea habitatelor in care traieste, Nu poate fi tinuta in captivitate , cu exceptia institutiilor (de cercetare) care obtin derogari de la Ministerul Mediului.
    Asa ca partea cu animalul de companie daca nu este o instigare la incalcarea legii este doar o simpla prostie .

  • prostie validata

    …”subspecii … vivipare, ceea ce înseamnă că tinerii se dezvoltă în interiorul mamei”… . Asta cu tinerii care se dezvolta in interiorul mamei e mai mult decat o simpla prostie. E o prostie monumentala.

  • Totusi, care ar fi ratiunea sa iei asa ceva in casa, ca animal de companie? Mai bine iti iei o gaina. Macar aia nu secreta substante toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025