Prima pagină » Local » Sala Polivalentă din Iași va purta numele marelui scrimer maestru emerit Dan Irimiciuc – FOTO

Sala Polivalentă din Iași va purta numele marelui scrimer maestru emerit Dan Irimiciuc – FOTO

27 apr. 2022, 20:27, 2 ,
BZI.ro, în Local

Sala Polivalentă din centrul municipiului Iași ar urma să fie redenumită după scrimerul Dan Irimiciuc. Decizia va fi avizată la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului în perioada următoare.

Sala Polivalentă din Iași va purta numele marelui scrimer maestru emerit Dan Irimiciuc. Denumirea sălii administrate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Iași a ajuns la Ministerul Tineretului și Sportului pentru a fi avizată.

De numele lui Dan Irimiciuc (72 ani) se leagă singura medalie câştigată vreodată de un sportiv ieşean la Jocurile Olimpice, el fiind laureat cu bronz la Montreal în 1976. Cariera sa a este strâns legată de maestrul Nicolae Pufnei, cel care a înfiinţat secţia de scrimă de la Iaşi. De aici a ajuns la lotul naţional în 1964, iar din 1970 a devenit căpitanul echipei naţionale de sabie.

Sala Polivalentă din Iași va fi redenumită după scrimerul Dan Irimiciuc

Maestrul emerit Dan Irimiciuc a început să practice scrima, la armă sabie, la Clubul Politehnica din Iasi, sub indrumarea antrenorului Nicolae Pufei.
Cu echipa națională de sabie a României, a cucerit medalii de argint la Campionatele Mondiale de la Grenoble, în 1974 și de la Buenos Aires, în 1977 și a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului la CM de la Budapesta, în 1975.

A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 1972 și 1976, tot cu echipa de sabie a României cucerind medalia olimpică de bronz la Montreal (1976), alături de Ioan Pop, Cornel Marin, Marin Mustață și Alexandru Nilca.

Printre numeroasele sale trofee se mai numără titlul cucerit cu echipa la Jocurile Mondiale Universitare (JMU) de la Sofia, in 1977, sau medalia de bronz obtinuta la individual la Jocurile de la Moscova, în 1973.
A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost conferit Ordinul național „Meritul Sportiv” clasa a III-a, în 1974 și clasa I, în 1976.

Carieră fulminantă pentru scrima românească

Dan Irimiciuc a avut o carieră fulminantă, el fiind ofertat de marile cluburi bucureștene. Totuși, a ales să rămână pe meleagurile natale pentru a reprezenta Iașul la cel mai înalt nivel la CSU Politehnica.
Propunerea de denumire a sălii polivalente a fost făcută la minister, iar numele fostului mare scrimer a fost preferat de către marea majoritate a specialiștilor.

Decizie importantă pentru sportul ieșean

De altfel, Dan Irimiciuc s-a arătat încântat de faptul că Sala Polivalentă din municipiul Iași va purta numele său.

„Sunt copleșit și onorat pentru nominalizarea pe care mi-a făcut-o comunitatea, pentru a confirma ceea ce, timp de 19 ani am vrut sa demonstrez unei lumi întregi, că Iașiul nu este numai Poarta Ortodoxiei Românești și Catedrala Învățământului Universitar Național, ci și citadela unor rezultate sportive naționale și mondiale, sădite cu drag, cu pricepere și multă muncă de oameni dedicați sportului de performanță, cu sprijinul unor talente sportive, susținute local, și cu mare dragoste pentru măreția urbei noastre și fluturarea tricolorului țării. În multe locuri din lume am demonstrat că ne putem asemui cu ambasadorii clasici performanți!
Mulțumesc că am rămas viu în amintirile și aprecierile tuturor. Să nu-i uităm niciodată pe cei care în Iași au slujit sportul, l-au ajutat sa se ridice , și l-a susținut cât au putut să rămână în ierarhia națională și internațională, antrenori, metodiști, cadre profesionale cu sarcini pentru susținerea sportivă, și oameni dragi care au iubit sportul , indiferent de ramura de laur pe care au dorit-o pentru sportivii pe care i-au admirat și susținut”, a transmis Dan Irimiciuc.

A obținut 11 medalii la campionatele mondiale, europene, Jocurile Olimpice și nu numai, alături de alte 30 la competițiile din țară.

Brevete de invenție pentru fibre sintetice

După încheierea carierei sportive, acesta a excelat în alt domeniu.

„După ce m-am lăsat de sport cu multă, multă , multă muncă am realizat o căsnicie deosebită, doi copii de excepție și două nepoțele superbe”, a mai spus maestrul emerit. Dan Irimiciuc a obținut atestatul de cercetător științific Gr. III în fibre sintetice, este coautor la 14 brevete de invenție în obținerea fibrelor sintetice poliesterice. Fostul mare scrimer a fost director comercial la Combinatul de Fibre Sintetice Iași, companie cu 8.300 de angajați la vremea respectivă. „Pentru mine,albul era alb, negru era așa cum dădea Domnul, și sufletul nu era mânjit de hoție, cum se întâmplă cu mulți acum”, a mai spus Dan Irimiciuc.

Maestrul Dan Irimiciuc poate da numele Sălii Polivalente Iași

Practic, în urma unui sondaj efectuat printre oamenii de sport din Iași de către DJST, scrimerul Dan Irimiciuc poate da numele sălii polivalente.
Mai mult, sala de sport din zona Gradinari ar urma să poarte numele lui Maricica Puică, marea atletă născută în 1950, medaliată la multe competiții internaționale.
Direcția de Sport de la Iași, condusă de Daniel Stătescu, a pus în valoare aceste nominalizări, tocmai pentru a arăta că sportul ieșean a contribuit din plin la promovarea valorilor românești peste hotare.

Comentarii
  • Ticu Isari USA

    Domnule Irimiciuc, pentru mine sunteți, nu numai un mare sportiv, dar și un om adevărat, cu un suflet, care este rar întâlnit in viața. Va transmit cele mai bune gânduri, alături de prețuirea mea. Cu drag, Ticu Isari

  • mizeria aia o numiti sala de sport,faceti de rusine sportivul,mai iesiti prin tara sa vedeti sali de sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *