Peste 100 de viitori părinți s-au înghesuit să încapă la un eveniment organizat de Maternitatea „Cuza Vodă”. Aceștia au fost ochi și urechi la informațiile primite de la specialiști. Informațiile prezentate au fost despre creșterea și îngrijirea copilului. Medicii sunt impresionați de interesul crescut al acestora.
Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a desfășurat ieri unul dintre cele mai așteptate cursuri pentru viitorii părinți. Aproximativ 130 de persoane au participat la „Școala Părinților”, curs de parenting organizat de specialiștii maternității. Viitorii părinți au avut șansa de a afla informații legate de sarcină, naștere, alăptare și contracepție. Totodată li s-a oferit posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor în legătură cu subiectele abordate sau de interes. Tăticii au plecat acasă cu o diplomă care le va oferi zece zile în plus de concediu pentru îngrijirea copilului.
De ce vin atât de mulți părinți?
Aproximativ 130 de viitori părinți au așteptat timp de câteva luni, cu sufletul la gură, un eveniment organizat de Maternitatea „Cuza Vodă”. Acest curs are ca scop inițierea viitorilor părinți în creșterea și îngrijirea copilului. „Școala Părinților” are un real succes. Organizatorii susțin că vin părinți și din alte orașe pentru a participa la curs. „Am eliberat până acum 65 de diplome. Este o creștere foarte mare a numărului de participanți. La primele cursuri ale «Școlii Părinților» aveam doar cinci familii. Acum iată că avem peste 60. Vin din două motive. Unul este că le oferim informații concrete extrem de utile atât din partea moașei, cât și a medicului neonatolog, cât și din partea mea, ca medic de planificare familială. Tații pot participa activ la îngrijirea copilului, pentru că prin implicarea în acest curs li se oferă zece zile suplimentare de creștere a copilului din partea angajatorului. Acum, amfiteatrul este plin ochi, am apelat la bănci suplimentare”, a specificat dr. Irina Cațighera, medic planificare familială.
Când aude copilul vocea tatălui?
Specialiștii susțin că atunci când copilul plânge, părinții trebuie să-l ia ușor în brațe și să-i mângâie tălpile și mânuțele. Mișcările părinților, membrele lor, le vor da confortul cu care erau obișnuiți în burtica mamei. De asemenea, părinții au aflat de la ce vârstă aude pentru prima dată copilul vocile din jur. „Vocea mamei este prima voce pe care o aude copilul. Abia la 22 de săptămâni copiii vor auzi vocea tatălui și a celor din jur. Trebuie să învățăm faptul că nou-născuții, în primele trei, patru luni, plâng de fiecare dată cu un motiv. Dacă plânge tare copilul tău, e un semnal că îi este foame. Dacă plânsul are o tonalitate joasă, înseamnă că vrea schimbat. Plânsul stins este plânsul specific faptului că-l doare ceva. Câte semnale ne oferă zilnic copiii? Copilul ne transmite zilnic 300 de mesaje. Pentru a-l cunoaște mai bine, țineți un jurnal”, mai adaugă dr. Anca Bivoleanu.
Igiena părinților și apropiaților
În primele luni de viață, copilul nu trebuie lăsat să doarmă mai mult de cinci ore, spun specialiștii. De asemenea, nu este o regulă ca nou-născuții să mănânce o dată la trei ore. Fiecare copil este diferit, deci are nevoi diferite. Totodată, părinții au fost informați de regulile foarte importante de igienă. „Un nou-născut nu poate avea diaree dacă părinții și apropiații păstrează regulile de igienă. Nimeni nu are voie să atingă copilul fără a se spăla pe mâini. De asemenea, noi încurajăm alăptatul, dar este alegerea fiecărei mame de a alăpta sau nu. Multe femei spun că se îngrașă de la alăptat! Dimpotrivă! Într-o zi de alăptat, o mămică pierde mai multe calorii decât pierde Simona Halep în 24 de ore de jucat pe teren”, adaugă dr. Anca Bivoleanu.
Cum descoperim primele semne ale autismului?
Un alt subiect extrem de interesant și benefic pentru părinții participanți a fost descoperirea semnalelor că nou-născutul ar putea suferi de autism. Medicul neonatolog a explicat părinților la ce detalii să fie atent în primele luni de viață ale copilului, pentru a depista dispoziția la autism. „În primele trei săptămâni de viață, ar trebui să observăm dacă nou-născutul își susține privirea. Totodată, trebuie să observăm dacă acceptă să fie sau nu luat în brațe, dacă este reticent și plânge mereu. De asemenea, dacă suptul la sân este sacadat, este un alt semnal că ar trebui să ne adresăm specialiștilor”, încheie dr. Anca Bivoleanu.
Ce spune moașa?
Moașa-șefă a maternității mai sus menționate susține cu desăvârșire nașterea naturală și contribuția ambilor părinți în educarea și creșterea copilului. Aceasta spune că părinții sunt mentorii cei mai importanți ai copilului. „Această profesie de părinte este deosebită în viața unui individ și trebuie să fie cea mai responsabilă. Noi, părinții, suntem de fapt mentorii cei mai importanți ai copilului. De aceea este important să știm cum să-i creștem, cum să se nască. După nuntă, întâi dragostea, apoi copilașul. La aceste cursuri învățăm părinții cum să primească acest eveniment. Graviduța primește încrederea în ea pentru a naște natural. Noi promovăm nașterea naturală. Acum, gravidele preferă nașterea prin cezariană. Nașterea este un act fiziologic, o realizare a minunii lui Dumnezeu pe pământ. Se spune că noi, femeile, trebuie să ispășim pedeapsa Evei prin nașterea naturală. Nu doare”, a punctat Mariana Bolotă, moașa-șefă la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Ce spun părinții?
Doi viitori părinți prezenți la eveniment susțin faptul că un asemenea curs este extrem de important în dezvoltarea copilului. Soț și soție, în așteptarea primului copil, s-au declarat extrem de mulțumiți de informațiile primite. „Eu cred că tăticii au nevoie mai mare de acest curs decât mămicile. Spun acest lucru pentru că femeile au deja dezvoltat instinctul matern, însă noi, trebuie să ne dezvoltăm această abilitate”, spune Mihai Mârză. Soția acestuia îl completează, spunând că, fiind primul copil, se confruntă cu o emoție greu de descris și că acest curs a fost benefic în înțelegerea mai în detaliu a ceea ce înseamnă creșterea copilului.