Este oficial că se va implementa proiectul cu o sală de detenție pentru elevii din România. Legea a fost introdusă prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie 2024. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici. Iată cum vor fi sancționați cei care deranjează orele.
Sală de detenție pentru elevii din România
O nouă lege va intra în vigoare din toamnă. Este vorba despre introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează profesorii, colegii și împiedică buna desfășurare a orelor de curs la școală. Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial.
„În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.
În acest caz sunt obligatorii: supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui.
Important: Cadrul didactic poate lua această decizie doar pentru propria oră de curs. Pentru respectiva oră elevului nu i se consemnează absență.
Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente.”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Noua lege a stârnit controverse
Vestea că va intra în vigoare un nou regulament în școli i-a nemulțumit pe unii părinți, dar și elevi. Sala de detenție pentru elevii problematici nu pare a fi o idee bună pentru mulți. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală.”
Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie. Rămâne de văzut dacă legea privind sălile de detenție în școală va intra în vigoare din septembrie 2024.
O altă schimbare importantă începând cu anul școlar 2024-2025 este introducerea unui noi burse. În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursă de reziliență, în valoare de 300 de lei. Elevii din mediul preuniversitar, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor beneficia de burse de reziliență. Bursele de reziliență se vor acorda doar în timpul școlii, iar părinții trebuie să depună o simplă cerere. Pentru a putea obține acești bani de la statul român, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor. De asemenea, în anul școlar 2024-2025, elevii de gimnaziu și liceu, care au avut medii generale egale sau mai mari de 9,50 și media 10 la purtare în anul școlar 2023-2024, vor primi bursa de merit. Valuarea bursei de merit pentru elevi este de 450 de lei pe lună.
Este bună inițiativa dar incompletă.
In timpul „detenției” elevul trebuie supravegheat sa nu distrugă ceva in respectiva sala, sa nu se automutileze sau sa nu fuga de acolo.
După „detenție” elevul trebuie neapărat consiliat de psihologul scolii (care există doar pe hârtie) ca sa se vadă ce anume a determinat comportamentul respectiv și cum se poate remedia situația.
Dar până la detenție mai bine ar face cantine sau sali de masa și să se ofere o masa caldă tuturor elevilor din clasa 0 până în clasa a 12 a.
Si credeti ca in sala de detentie se vor linisti?Nu se linistesc,cu siguranta. Se vor aduna mai multi si vor contiua sa-si bata joc de cei ce ii supravegheaza! As vrea sa vad unul dintre cei ce elaboreaza astfel de legi cum supravegheaza un astfel de elev.Si care profesor il va supraveghea?Deja e coada la supraveghere!
pe timpul lui Nicu erau dusi la munca silnica, prasit, sapat, greblat, carat gunoi, spalat, raschetat, sters praful, mocheta, pardoseala. s.a. numai munca de necalificat. acu nu ai voie sa-i spui nici macar du-te-n pzd ma-tii, stii… ca te asteapta cu „baietii” dupa poarta.
Să îi țină părinții acasă în puffff.
Toate scolile europene au astfel de spatii de detentie, aceasta metoda nu este vazuta ca pedeapsa ci ca remediu, este insotita de sanctiuni catre familie. Dupa sederea in detentie, copilul isi ia partea acasa, pentru ca o amenda primita de parinti conduce la aplicarea unor corectii la domiciliu.
Astia trebuie batuti bine sa le iasa din cap figurile.