Prima pagină » Local » Șahul nu mai are secrete față de el. La vârsta de zece ani a câștigat două medalii de aur și titlul de campion național la șah: „Am urcat pe podium la toate probele” – FOTO

Șahul nu mai are secrete față de el. La vârsta de zece ani a câștigat două medalii de aur și titlul de campion național la șah: „Am urcat pe podium la toate probele” – FOTO

18 apr. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei, în Local

Lucas Rusu este tânărul ieșean care la vârsta de zece ani a câștigat două medalii de aur și titlul de campion național la șah. Face parte din clubul de juniori International Chess Club din Iași, iar pentru a ajunge la această performanță s-a antrenat intens, fiind îndrumat de mentorul său, Cătălin Alin Gârbea

Acest club l-a învățat pe Lucas Rusu că șahul este sportul minții, iar creierul este cea mai activă parte a corpului în timpul jocului. Din acest motiv, campionul național trăiește cu intensitate fiecare meci. Antrenamentele sunt pe măsura titlului pe care-l poartă, fiind lungi și constante.

„Pentru astfel de competiții ne antrenăm foarte intens, câteva ore pe zi pe tot parcursul anului. Înaintea fiecărei partide de șah clasic, ne pregătim, analizând partidele jucate de adversar, pentru a descoperi punctele slabe. Este destul de greu pentru că fiecare copil lucrează diferit, gândește diferit și trebuie să găsim modalități de a-i face pe toți să-și dorească să devină mai buni”, declară Cătălin Alin Gârbea.

La vârsta de zece ani a câștigat două medalii de aur și titlul de campion național la șah, dar nu se oprește aici: „Voi deveni mare maestru al șahului”

Lucas Rusu muncește din greu pentru a-și îndeplini visul, de a deveni unul dintre cei mai buni jucători de Șah

Face parte din clubul de juniori, International Chess Club, iar pentru a ajunge la această performanță s-a antrenat intens, îndrumat de mentorul său său Cătălin Alin Gârbea

Lucas Rusu muncește din greu pentru a-și îndeplini visul, de a deveni unul dintre cei mai buni jucători de șah. Probele de șah clasic, șah rapid, de dezlegări și blitz sunt cele care l-au urcat de patru ori pe podium pe juniorul în vârstă de zece ani. A adus acasă două medalii de aur, câștigate la probele de dezlegări și de blitz, dar și două medalii de bronz de la probele de șah rapid și șah clasic.

„Am trăit intens acest campionat. Au fost multe ore de șah pe zi, la toate cele patru probe la care am participat. Printre acestea se numără șah clasic, dezlegări, șah rapid și blitz. În spatele acestor medalii sunt multe ore de antrenamente. Am avut unele partide mai lungi în care emoția sau faptul că m-am relaxat prea devreme nu mi-au adus rezultatul dorit. Au fost lacrimi, dar și multe bucurii. Am început cu aur la proba de dezlegări, am terminat cu aur la proba de blitz, dar cea mai mare bucurie a mea este că am urcat pe podium la toate probele”, mărturisește Lucas Rusu.

La vârsta de zece ani învață să-și folosească mintea la foc automat. Șahul a devenit pentru junior mai mult decât o pasiune, este un stil de viață ce nu mai are secrete pentru el.

„Șahul înseamnă muncă, însă satisfacția de după meci ne face să uităm sutele de ore de antrenamente și să ne amintim că șahul este, de fapt, o pasiune. Înseamnă distracție și prieteni noi. Mai mult decât atât, reprezintă dorința de a crește, de a deveni cea mai bună variantă, de a deveni mare maestru”, destăinuie Lucas Rusu, campionul național la șah.

International Chess Club aduce șase medalii în Iași: „Astfel de performanță ne urcă în topul celor mai puternice cluburi de șah”

campionii naționali la Șah împreună cu mentorul lor, Cătălin Alin Gârbea

Breazu Tudor, în vârstă de 8 ani, care este câștigătorul medaliei de argint, și a titlului de Vicecampion Național la dezlegări. Tănase David, în vârstă de 12 ani, câștigătorul medaliei de argint, și a titlului de Vicecampion Național la dezlegări. Lucas Rusu câștigătorul două medalii de aur și titlul de campion național la Șah, și încă două medalii de bronz

Clubul International Chess Club din Iași a fost înființat în anul 2019 și a devenit unul dintre cluburile care produce cei mai tineri campioni naționali la șah. Campionii din acest an au vârste cuprinse între 8 și 12 ani.

„Să-ți vezi copii urcând pe podiumul celei mai importante competiții de șah pentru juniori este un sentiment pe care nu-l pot descrie. Am reușit să ne întoarcem acasă, nu doar cu experiență, ci cu șase medalii, dintre care două de aur, două de argint și două de bronz. Astfel de performanță ne urcă în topul celor mai puternice cluburi de șah din Iași”, declară Cătălin Alin Gârbea.

Printre campionii care au reușit această performanță se numără Breazu Tudor, în vârstă de 8 ani, care este câștigătorul medaliei de argint și a titlului de vicecampion național la dezlegări, Tănase David, în vârstă de 12 ani, câștigătorul medaliei de argint și a titlului de vicecampion național la dezlegări, precum și Lucas Rusu care la vârsta de zece ani a câștigat două medalii de aur, titlul de campion național la șah și încă două medalii de bronz.

Comentarii
  • Felicitari acestor copii minunati care inca de la o varsta frageda muncesc mult si au un tel in viata. Sunt un exemplu pentru copiii care nu si-au gasit inca un drum.
    Felicitari parintilor care au stiut sa cultive acest talent in copiii lor si care i-au sustinut material pentru a-si dezvolta aceste aptitudini pana la nivelul de performanta.
    Felicitari antrenorilor ca au crezut in talentul lor si au investit energie si timp. Felicitari tuturor !

  • Nepriceputul Rege

    Felicitari!
    Mai sunt si alte cluburi in Iasi cu performante la nationalele de sah?
    Daca da, ar fi frumos sa scrieti si despre ele!!
    Sunt si acolo copii frumosi si talentati! Daca sunt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *