Prima pagină » National » Să moară și capra vecinului! Dacian Cioloș nu dorește ca PNRR-ul Ungariei să fie aprobat
Să moară și capra vecinului! Dacian Cioloș nu dorește ca PNRR-ul Ungariei să fie aprobat

Să moară și capra vecinului! Dacian Cioloș nu dorește ca PNRR-ul Ungariei să fie aprobat

28 iun. 2021, 13:18,
George Cristian în National

În loc să se ocupe de aprobarea PNRR-ului României, Dacian Cioloș i-a scris Ursulei von der Leyen să nu accepte demersul Ungariei de a atrage fonduri din partea Uniunii Europene. Altfel spus, pe ideea de ” să moară și capra vecinului”, președintele grupului european Renew îşi arată ” ingrijorarea” destinației fondurilor care ar urma să ajungă în țara vecină.

Dacian Cioloș consideră că neacceptul de către Ungaria a unui Parchet European poate trimite banii primiți de Europa în alte buzunare.

Dacian Cioloș nu dorește aprobarea PNRR-ului Ungaria

În scrisoarea publicată, Dacian Cioloș susține faptul că lipsa mijloacelor de a gestiona direcţionarea corectă a banilor din PNRR destinaţi Ungariei poate aduce un prejudiciu pentru Uniunea Europeană. Așadar, negru pe alb, fostul premier cere Uniunii Europene respingerea PNRR-ului.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui planul de recuperare și reziliență al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace pentru a vă asigura că acești bani nu ajung în buzunarele greșite – după cum știți, regimul Orbán nu recunoaște competența Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este . În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupție al Ungariei și că și ”, potrivit scrisorii semnată de Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș pune câteva condiţii pentru acceptarea planului de redresare

În altă ordine de idei, în scrisoare, Dacian Cioloș consideră că PNRR-ul ar trebui acceptat doar sub anumite condiţii:

„Vă reamintim că acele recomandări specifice fiecărei țări se numără printre condițiile pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească pentru a accesa fondurile de recuperare ale UE în potrivit regulamentului Facilității de recuperare și reziliență (RRF). Aveți această pârghie și vă rugăm să o utilizați.

Doamnă președintă, vă îndemnăm să nu aprobați planul lui Viktor Orban până când:

1. Planul de recuperare maghiar nu acordă Oficiului European Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare și include, o obligație legală de a o introduce în baza de date a UE a beneficiarilor, cunoscută sub numele de .

2. Planul maghiar nu include adoptarea unor legi care să impună ca persoane și entități cu o istorie dovedită de neregulilor financiare grave sau de conflicte de interese descoperite de OLAF să fie excluse de la primirea de fonduri și contracte RRF.

(Acest lucru face ca solicitanții precum ginerele lui Viktor Orbán, care primește în continuare mari subvenții UE, în ciuda istoricului său de nereguli grave și conflicte de interese, ar fi împiedicați să acceseze fonduri din Mecanismul de redresare și reziliență).

3. Planul maghiar nu se angajează, de asemenea, să abroge sau să revizuiască legile interne care au fost identificate de Comisie ca împiedicând jurnaliștii de investigație și societatea civilă să acceseze informațiile publice”, adaugă liderul grupului Renew din Parlamentul European”, se arată în scrisoare.

Fondurile europene ar trebui să fie în beneficiul maghiarilor

În încheiere, Cioloș susţine că nu dorește o respingere definitică a PNRR dar este imperios necesat ca să existe un beneficiu adus maghiarilor:

„Prin urmare, vă rugăm să trimiteți guvernul ungar înapoi la masa de lucru. Doamnă președintă, v-ați aventurat să călătoriți prin Europa pentru a livra fizic aprobările Comisiei pentru planurile naționale de redresare. Ați făcut poze cu fiecare lider al cărui plan a fost evaluat pozitiv de serviciile dvs. Când veți merge la Budapesta, vrem să-i puteți strânge mâna lui Viktor Orbán, știind că prietenii acestuia nu și freacă palmele de bucurie”, conchide Cioloș.

Ipocrizia supremă! Șeful lui Dacian Cioloș, Dan Barna, este cercetat într-un dosar pe fraude europene

Ceea ce liderul unui grup parlamentar a uitat să menţioneze este faptul că tocmai șeful lui pe linie politică, Dan Barna este implicat într-un dosar pe fraude europene. Așadar, Barna este în vizorul procurorilor după ce dosarul referitor la presupuse fraude cu fonduri europene a fost transmis de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”. În acest dosar este vizat.

În altă ordine de idei, amuzant este și faptul că lui Dacian Cioloș îi pasă de PNRR-ul altei țări în momentul în care Cristian Ghinea, ministrul USR-ist al Fondurilor Europene, înregistrează eșec după eșec, planul României fiind respins de câteva ori din cauza incapacității de a scrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024