Subiectul tăierii gratuității pe CFR a studenţilor rămâne în atenţia publică de săptămâni întregi. Guvernul condus de Florin Cîțu a decis să taie gratuităţile studenţilor iar cei din urmă s-au revoltat organizând proteste în acest sens. Totuşi, parlamentarii români beneficează de multe gratuităţi. De exemplu aceştia se pot plimba gratis, au cazarea asigurată dar şi alte avantaje.
În continuare prezentăm avantajele pe care parlamentarii le au, iar studenţii nu.
Ce gratuităţi au parlamentarii din Parlamentul României
Începem prin a observa faptul că gratuităţile sunt însoţite şi de salarii extrem de ofertante. Concret, un deputat ales pe data de 6 decembrie şi care reprezintă, sau măcar aşa ar trebui, interesele a 73.000 de persoane câștigă 18.720 de lei brut. Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.
Pentru că viaţa de parlamentar este plină de neajunsuri, aleşii neamului beneficează şi de o diurnă dar şi de decontarea transportului și bani pentru chirie. În plus, deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.
Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.
Parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.
La toate aceste nefericite reduceri se adaugă și faptul că parlamentarii primesc bani şi pentru sediul închiriat în care îşi are Cabinetul Parlamentar.
Cireaşa de pe tort vine tot din Parlamentul României. Vorbim de exemplu despre preţurile la cantina instituţiei. După o zi istovitoare la munca unde mai marii țării ne asigură un viitor mai bun, parlamentarii se pot odihni la cantina parlamentului unde pot degusta feluri de mâncăruri la preţuri fără concurență, parlamentul fiind probabil singurul loc din țară în care zicala ieftin și bun se poate transpune în realitate.
Ce gratuităţi au studenţii din România
Mai bine spus, ce gratuităţi aveau studenţii din România. Decizia Guvernului de a tăia gratuitatea CFR pentru studenţi a stârnit o revoltă în spaţiul public. Asociatiele studenţeşti din România au organizat diverse mişcări de proteste explicând faptul că această măsură nu trebuie să există în Educaţie.
Reprezentanţii acestora au explicaat faptul că este şocant cum, într-o Românie Educată, primele măsuri sunt tocmai cele care văduvesc un drept al studenţilor.
Totuşi, Ludovic Orban ar fi adus deja un amendament al OUG-ului care prevede eliminarea gratuității CFR prin care acordă 24 de călătorii gratuite anuale.