Prima pagină » Local » S-au terminat problemele în Iași. Poliția Locală va bate la ușile părinților ce au copii chiulangii

S-au terminat problemele în Iași. Poliția Locală va bate la ușile părinților ce au copii chiulangii

20 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

Mihai Chirica, primarul Iașului, a semnat o dispoziție prin care a însărcinat în jur de 50 de polițiști locali să ia măsuri în cele 74 de unități de învățământ din municipiu, pentru constatarea și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute de Legea Educației Naționale

Primarul Mihai Chirica, îngrijorat de fenomenul absenteismului școlar în municipiul Iași, a decis să ia măsuri concrete pentru a preveni și combate acest fenomen, în parteneriat cu unitățile de învățământ preuniversitar și cu Poliția Locală. Conform Legii Educației, constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1), lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ.

Concret, atunci când există elevi cu un număr nejustificat de absențe, tinerii aflându-se în alte locuri decât la școală, iar părinții acestora nu iau măsuri pentru a rezolva situația, reprezentanții unităților de învățământ pot sesiza direct polițiștii locali care vor lua legătura cu părinții sau tutorii legali pe care, în funcție de situație, îi vor amenda potrivit legii.

Cms. șef Liviu Zanfirescu: „Mizăm pe o conștientizare și pe un interes mai mare”

Cms. șef Liviu Zanfirescu a oferit reporterilor BZI detalii suplimentare vizavi de prevederea legală care îi vizează pe elevi. Potrivit art. 86, părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu, iar, în conformitate cu art. 60, „nerespectarea dispoziţiilor (…), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 de lei şi 1.000 de lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal”.

„Este vorba despre prevederea legală pe care Poliția Locală nu putea să o aplice până acum, iar, la nivelul poliției naționale, Biroul de Siguranță Școlară, înființat acum aproximativ doi ani, nu are efectivele necesare. Noi, ca Poliție Locală, oricum desfășurăm activități de prevenție și, în același timp, de intervenție, dar fără să-i sancționăm pe responsabili.

Acum, prin împuternicirea prin care a făcut-o domnul primar, polițiștii pot aplica sancțiuni părinților sau tutorilor, atunci când absentează de la școală. Pentru asta, noi ținem legătura cu unitățile de învățământ și primim sesizări de la directorii de școli despre acei elevi cu absențe. Aceștia pot absenta motivat, aducând scutire de la medic, însă sunt situații care ridică semne de întrebare.

Sunt polițiști nominalizați pe câte o școală, două, trei, după aceea primesc aceste sesizări, se deplasează la domiciliu, fac verificări, iau legătura cu părinții, îi notifică, iar acolo unde părinții/tutorii nu dau dovadă de responsabilitate, interes, pentru ca acei copii să fie controlați, să meargă la școală, desigur că polițiștii îi vor sancționa. Sancțiunile încep de la 100 până la 1.000 de lei. Mizăm cu toții pe o conștientizare și pe un interes mai mare față de această situație neplăcută, nedorită.

De asemenea, având un proces-verbal de contravenție, cu avertisment, apoi sancțiune, poți, în calitate de structură judiciară, să intervii, în cazul în care copiii în mod intenționat nu sunt lăsați la școală, dacă sunt exploatați. Cam asta e direcția de acțiune”, a declarat cms. șef Liviu Zanfirescu.

Poliția Locală încă nu a aplicat sancțiuni

Cms. șef Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale Iași, a precizat faptul că momentan încă nu au fost aplicate sancțiuni.

„Încă nu am aplicat sancțiuni, abia s-a prelucrat prevederea, pe toți ne preocupă acest subiect și vom acționa. Pe lângă părinți, noi urmărim și acele baruri, săli de jocuri, unde se vând băuturi alcoolice, atunci sancționăm și ceilalți factori. În această prevedere este vorba doar despre copiii din municipiu, dar e posibil ca un copil din mediul rural să studieze în oraș, iar atunci îi invităm la sediul poliției, nu ne ducem în comună, colaborăm cu reprezentanții primăriei de acolo, cu inspectoratul, posibilități sunt tot înainte”, a precizat cms. șef Liviu Zanfirescu.

În plus, societatea ar trebui să fie conștientă de răul pe care îl provoacă absenteismul.

„Este un subiect foarte complex, depinde de la caz la caz, cea mai importantă e cauza, cine e de vină? Copilul, părintele? În cel mai rău caz, ca o ultimă etapă, se poate sesiza Asistența Socială și Protecția Copilului care deschide o anchetă și care poate duce și la decăderea din drepturile părintești.

Avem toate pârghiile, doar trebuie să le utilizăm, nu mai poate fi lăsat deoparte acest subiect, pentru că este vorba de generațiile viitoare. Un administrator de sală de internet sau bar se bucură pe moment că mai are un client, că vinde băuturi alcoolice, dar nu știe cât rău produce, pierde mai mult la nivel de societate”, a menționat cms. șef Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale Iași.

Comentarii
  • muee militiei locale

    vita de kirika ..anal fabetismul sa nu plece niciodata din orasu nostru de oi…

  • Tineret idiot ce fumeaza si se drogheaza de pe la 7 ani prin parcuri unde nu sunt supravegheati .Parintii alti idioti cu diplome .

  • pustani de generala beau si fumeaza prin scari de blocuri, lasand dezastru in urma lor. deci e o idee extrem de buna.

  • Gargară. Imagine. Sunt curios cum vor dovedi reaua credință a părintelui. Vor fi niște abuzuri la care vor răspunde cei care sancționează. Același stil ca în pandemie când localii aplicau amenzi de 10.000 ron la persoanele vârstnice.

  • Cristi Tomescu

    Locala Iasi, sclavii dezvoltatorilor imobiliari si ai lui Chirica. Cea mai slaba politie din Romania, posibil si din lume.

  • Pe cand si pe la usile asistatilor sociali chiulangii?

  • ar putea politia locala IS sa bata si la usa Pentagonului si sa rezolve fenomenul OZN?

  • Ce cauta pensionarul asta în funcția asta?

  • Doamne fereste

    Chiar ca alta treaba nu au. Sunt atatea probleme de rezolvat. Dar cel mai frustrant este ca niste „4 clase” care abia au tarait scoala si abia scriu vin la usa sa dea amenzi. Ideea in sine e buna, dar sa faca treaba asta niste oameni cu pregatire, cu anumita credibilitate.

  • O idee buna problemele pleaca de la radacina si acolo e una din ele ,baza societatii viitorul de maine .

  • Ce sa faci cu incompetenților de Zanfirescu care a fost dat afara de la IPJ

    Ce sa faci cu incompetenților de Zanfirescu care a fost dat afara de la IPJ ca pe un gunoi.
    Țigan împuțit fără obraz și caracter, care ia lunar pensie de la politie și de la locala Zeci de mii asta nu vede presa ?

  • Pt. Hrisca!!!! Dacă mama ta era amendată poate treceai și tu pe la școală analfabetule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024