Prima pagină » Economic Local » S-au scumpit ouăle înainte de Paște! Cât plătesc ieșenii pentru cele mai căutate produse din această perioadă – FOTO

S-au scumpit ouăle înainte de Paște! Cât plătesc ieșenii pentru cele mai căutate produse din această perioadă – FOTO

23 apr. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Scumpiri la ouă înainte de Paște, în Iași! Specialiștii din domeniu spun că sunt nejustificate, mai ales că prețul de la poarta fermei a scăzut de la 70 la 40 de bani

Ieșenii care sperau că de Paște vor plăti mai puțin pentru ouă, cele mai căutate produse în această perioadă, se înșală amarnic. Prețurile au crescut în magazinele din Iași, chiar dacă au scăzut la poarta fermei. Astfel, în magazine se vând de la 1,1 lei, la 1,6 lei, iar la poarta fermei se pot cumpăra cu 40 de bani, un preț mai mic față de cel de săptămânile trecute.

„În ultimele două săptămâni, prețul ouălor la producător a început să scadă, fiind, în prezent, de 40-50 de bani, de la o medie de 70 de bani/ou la poarta fermei. Scăderea prețului este un mecanism normal de piață. În această perioadă, a scăzut consumul, întrucât ne aflăm în Postul Paștelui, iar cererea este mai mică. Mai mult, au început să iasă cu ouă pe piață și crescătorii mici și mijlocii de găini ouătoare, care și ei influențează scăderea prețului pentru consumatorul final. Dar nu se văd aceste scăderi și în magazinele din Iași!

Sunt scheme speculative ale retailerilor! Diferența de preț nu se regăsește nici măcar în transport. Supermarketurile au o formulă de calcul foarte interesantă… Ei nu merg pe adaos comercial de 10 la sută, 15 la sută, 20 la sută. Ei merg pe marjă de profit”, a declarat Leonard Constantin Stafie, de la Asociația Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă Iași.

De ce s-au scumpit ouăle comercializate înainte de Paște?

Specialistul explică faptul că traseul ouălor de la producător la consumatorul final este scurt. Astfel, din cuibarul găinii ajung în unitățile de procesare, unde sunt sortate, marcate și ambalate. Apoi, cofrajele cu ouă ajung direct în magazine, iar de acolo, la consumatorul final. Un fermier are cele mai multe cheltuieli cu hrana puilor, care reprezintă 70 la sută din costuri. Prețul furajelor s-a dublat în perioada 2020-2022, dar și războiul din Ucraina a dezechilibrat piața din România. Specialistul în sectorul avicol susținea la începutul anului că 2023 a fost dificil pentru fermieri.

„Anul 2023 a fost unul deosebit pentru agricultură și avicultură, prețul foarte mare al gazului metan și curentului electric ce i-a înnebunit pe fermieri, apoi ne-am lovit de prețul la furaje, foarte mari. La grâu, porumb, erau 1,6 lei, lucru care a dus la prețuri mari la carnea de pasăre și ouă. Oricum adaosul nu îl au fermierii, ci tot cei care vând în magazine. Supermarketurile aveau și vor avea, în continuare, adaos mare, chiar și de 40 la sută, nu îi interesează ce se întâmplă pe lanțul de producție”, mai spune Leonard Stafie.

Scandal între fermieri și fostul președinte ANPC

Un scandal referitor la vopsirea puilor a izbucnit în urmă cu câteva săptămâni. Declarațiile fostului președinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, au stârnit revoltă în rândul producătorilor din sectorul avicol. Specialiștii din domeniu spun că totul este o aberație și nu sunt prezentate dovezi că aceste nereguli există. Horia Constantinescu susținea că unele firme colorează carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, procedura realizându-se în timpul hrănirii uneori, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată. De asemenea, scumpirile ouălor comercializate în magazinele din Iași, înainte de Paște, nu sunt justificate, potrivit specialiștilor.

Comentarii
  • Sa cumpere oua si toate produsele pentru Sf Paste ,iohannis cu kurveta lui., colacu ,ciuca si toti infractorii pnl , psd ,usr care condamna romanii la infometare. Moarte voua ciuma rosie ,deareea galbena si toti usr – istii idioti si criminali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024