Prima pagină » Local » S-au scumpit carburanții, la Iași! Cât costă un litru de motorină în benzinării. Client: „O să iasă lumea în stradă”

S-au scumpit carburanții, la Iași! Cât costă un litru de motorină în benzinării. Client: „O să iasă lumea în stradă”

02 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Local

S-au scumpit carburanții vânduți în benzinăriile din Iași! Șoferii plătesc cu 20 de lei mai mult pentru un plin de benzină. Este a doua mărire a prețurilor la carburanți, în 2024

Litrul de benzină s-a scumpit cu 43 de bani, iar cel de motorină, cu 39 de bani. Astfel, la fiecare plin de 100 de lei, șoferii plătesc cu 20 de lei mai mult. Anul acesta a crescut prețul la carburanți de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie 2024, când a crescut litrul de benzină cu 29 de bani și cel de motorină, cu 26 de bani. Acum, un plin de benzină costă aproximativ 370 de lei. Și facturile la gaz s-au scumpit după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat o majorare de 19 la sută a tarifelor de distribuție. Salariul minim pe economie a crescut cu 280 de lei, însă majorarea este anulată de scumpiri. Astfel, antreprenorii sunt nemulțumiți de deciziile guvernanților și se tem că urmează greva fiscală.

S-au scumpit carburanții, la Iași

Șoferii care au alimentat în benzinăriile din Iași, ieri, pe 1 iulie 2024, au avut parte de o surpriză neplăcută. Astfel, prețurile au crescut cu 39 sau 43 de bani. La benzinăria Petrom din Iași, un litru de benzină este 7,47 de lei, iar unul de motorină este 7,59 de lei. Înainte de scumpiri era 7,04 litrul de benzină, iar cel de motorină era 7,2 lei.

În benzinăriile Lukoil din Iași, un litru de benzină este 7,46 de lei, iar unul de motorină este 7,59 de lei. Înainte de 1 iulie 2024, un litru de benzină era 7,03 lei, iar unul de motorină era 7,2 lei.

În benzinăriile Mol, un litru de benzină se vinde cu 7,53 de lei, iar unul de motorină cu 7,65 de lei. Înainte de scumpiri era 7,1 lei un litru de benzină, iar la motorină era 7,26 de lei litrul. Șoferii din Iași spun că vor ieși oamenii în stradă dacă vor continua scumpirile.

„Nici nu știam că s-a scumpit (n.r. referitor la scumpiri). Acum am văzut că a crescut prețul. Dar la ce să te mai aștepți, acum, după alegeri? O să iasă lumea în stradă dacă mai cresc prețurile. Noi să facem economie, dar celelalte țări din Uniunea Europeană, nu. Nu suntem toți la fel sau doar ei să trăiască bine? Uitați-vă câți români sunt plecați în străinătate! Se mai întorc oamenii aceștia?”, susține Ionuț, un șofer din Iași.

Creșterea prețurilor la carburanți generează scumpiri în lanț

Un alt ieșean care are firmă de construcții și alimentează des la benzinăriile Lukoil spune că a văzut la știri că se scumpesc carburanții.

„Am văzut că se scumpesc. Eu am o firmă de construcții și alimentez în fiecare zi. Pun cam de 3-4.000 de lei, pe lună. Am văzut că se scumpește de azi motorina, dar ce putem face? Au grijă de noi cei care ne conduc (n.r. râde)”, spune Petru, un alt client din Iași.

Creșterea prețurilor la carburanți poate genera scumpiri în lanț, avertizează analiștii. Primele care se scumpesc sunt alimentele, pentru că transportul mâncării se face majoritar pe cale rutieră în România. Creșterea prețurilor produselor alimentare și nealimentare duce la presiune asupra inflației care menține sus dobânzile. Iar dobânzile ridicate mențin ratele românilor la un nivel greu de suportat. Astfel, creșterea prețurilor la carburanți, în Iași, generează noi scumpiri.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *