Prima pagină » Actualitate » S-au schimbat regulile: Românii care locuiesc la altă adresă față de cea înscrisă în cartea de identitate riscă amenzi!
S-au schimbat regulile: Românii care locuiesc la altă adresă față de cea înscrisă în cartea de identitate riscă amenzi!

S-au schimbat regulile: Românii care locuiesc la altă adresă față de cea înscrisă în cartea de identitate riscă amenzi!

17 oct. 2023, 10:28,
în Actualitate

S-au schimbat regulile privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate. Astfel, românii care locuiesc la altă adresă față de cea înscrisă în cartea de identitate riscă amenzi.

Românii care locuiesc la altă adresă față de cea înscrisă în cartea de identitate riscă amenzi!

Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o adresă diferită față de cea din cartea de identitate, au obligația ca în decursul a 15 zile, să își facă mutația. În caz contrar, pot fi aplicate legi de către polițiști. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 10 iunie 2023.

Potrivit noilor modificări legislative, persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil.

Persoanele care nu respectă regula aceasta riscă să primească de la persoane împuternicite, din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor sau de la polițiști, amenzi care sunt cuprinse între 40 și 80 de lei.

Când vine vorba despre înlocuirea actului de identitate, acesta se înlocuiește cu unul nou din mai multe motive. Acestea pot fi: fie și-au schimbat adresa de domiciliu sau numele, fie este expirat, pierdut, furat sau deteriorat.

În ceea ce privește termenul de valabilitate a cărții de identitate, acesta este următorul:

  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;
  • nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Doar 10 persoane la o reședință

Odată cu reformularea prevederilor existente, OUG stabilește obligația de remediere a neconcordanței dintre adresa din acte și cea la care se locuiește efectiv (dar și înscrierea în cartea de imobil) și în cazul stabilirii reședinței la o adresă, nu doar a domiciliului.

Mai mult decât atât, începând de acum, în lege nu se mai vorbește despre mutarea la o nouă adresă, ci de locuirea la alte adrese decât cea din actul de identitate.

Modificarea legislativă adoptată în luna iunie stipulează că la aceeași adresă nu pot fi înregistrate mai mult de zece persoane. Indiferent dacă este vorba despre domiciliu sau reședință.

Persoana care găzduiește un individ ce nu și-a înregistrat adresa reală în buletin este obligată să se prezinte la serviciul de evidență a persoanelor împreună cu acea persoană. Totul în vederea obținerii consimțământului pentru locuire în acel spațiu.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”, se arată în OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Astfel, românii care locuiesc la altă adresă față de cea înscrisă în cartea de identitate riscă amenzi între 40 și 80 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 decembrie 2024
02 decembrie 2024