În județul Iași s-au instalat 15 puncte de prim-ajutor pentru persoanele afectate de caniculă. DSP Iași a luat această decizie în urma avertizărilor meteorologice cu privire la următorul val de caniculă ce va lovi zona Moldovei
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a instalat 15 puncte de-prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă din întreg județul Iași. Acestea sunt puse în puncte-cheie ale orașelor din județ, pentru a fi aproape de locurile aglomerate. Astfel, 4 puncte de prim-ajutor sunt în orașul Iași.
S-au instalat 15 puncte de prim-ajutor pentru persoanele afectate de caniculă
Cele 15 puncte de prim ajutor au fost instalate în puncte-cheie ale județului, unde sunt șanse mari de aglomerație.
În orașul Iași au fost instalate 4 astfel de puncte în cartierele Alexandru cel Bun, Tătărași, Nicolina și Păcurari.
„Punctele de prim-ajutor din județul Iași, destinate persoanelor afectate de caniculă, se activează în caz de cod roșu de caniculă, adică temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius”, transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.
Alte puncte de prim-ajutor au fost instalate în Hârlău, Pașcani și Târgu Frumos. În Pașcani sunt 6 puncte de prim-ajutor, iar în Hârlău sunt 4 centre. La Târgu Frumos a fost instalat un singur astfel de punct de prim-ajutor.
Odată cu aceste centre, autoritățile medicale recomandă cetățenilor să nu se expună la temperaturi ridicate, să evite deplasările în intervalul orar de risc, să se hidrateze corespunzător și să nu consume alimente cu grăsimi.
Autoritățile locale transmit recomandări pentru a trece în siguranță peste perioada caniculară
Cetățenii trebuie să evite consumul de alcool sau consumul de băuturi puternic cofeinizate, ambele având efecte nocive în combinație cu temperaturile extrem de ridicate și expunerea la soare. Alcoolul, în principal, este un factor foarte periculos, deoarece deshidratează organismul și diminuează capacitatea acestuia de a regla temperatura corporală, pentru a rezista la temperaturile ridicate.
„Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie! Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră! Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, au transmis reprezentanții municipalității ieșene.
Pentru persoanele cărora le este greu să bea apă, există o alternativă la fel de sănătoasă, anume iaurtul, acesta producând în organism același nivel de hidratare ca cel al unui pahar cu apă. La capitolul alimente, tendința cea mai sănătoasă o reprezintă fructele și legumele de sezon, precum pepenele roșu, prunele, castraveții și roșiile, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
Specialiștii recomandă ca oamenii să poarte, în această perioadă, haine lejere, largi, din materiale naturale și de culori deschise, iar accesoriul cel mai important al unei ținute este pălăria, menită să apere oamenii de insolație. În vederea următorului val de căldură, s-au instalat 15 puncte de prim-ajutor pentru persoanele afectate de caniculă.
care canicula frate.
am 29 grade in camera la Bucuresti. si voi va plangeti de 30 grade afara lolll
29 are oricine cu izolatie si termopane bune .
are doar in bucuresti 29 in camera. ca in Iasi n-ai 29 in camera ai 25