Prima pagină » Local » S-au înroșit liniile la Serviciul de Ambulanță Județean Iași! Zilnic sunt sute de solicitări de la pacienții COVID-19 în stare foarte gravă. „Acesta e tsunami, nu val. Nu știu unde vom ajunge în situația asta”
S-au înroșit liniile la Serviciul de Ambulanță Județean Iași! Zilnic sunt sute de solicitări de la pacienții COVID-19 în stare foarte gravă.

S-au înroșit liniile la Serviciul de Ambulanță Județean Iași! Zilnic sunt sute de solicitări de la pacienții COVID-19 în stare foarte gravă. „Acesta e tsunami, nu val. Nu știu unde vom ajunge în situația asta”

12 oct. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Sute de ieșeni apelează în fiecare zi numărul unic de urgență 112, solicitând sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Iași (SAJ). Reprezentanții SAJ au precizat că situația este din ce în ce mai greu de gestionat din cauza numărului mare de solicitări și a numărului mic de autospeciale. Ambulanțele sunt blocate în curțile spitalului, iar toate intervențiile sunt întârziate

Situație dramatică la Serviciul de Ambulanță Județean Iași. De la începutul lunii octombrie 2021, zilnic, sunt în medie între 400 și aproximativ 700 de solicitări venite de la pacienții COVID-19. Reprezentanții SAJ au precizat că situația este din ce în ce mai greu de gestionat din cauza numărului mare de solicitări și a numărului mic de autospeciale. Ambulanțele sunt blocate în curțile spitalului, câte 3-4 ore, iar toate intervențiile sunt efectuate cu întârziere.

„De la începutul lunii octombrie 2021, sunt câte 470 și 650 de solicitări către SAJ Iași, zilnic, însă numărul variază. Ne descurcăm extrem de greu, pentru că ambulanțele sunt nevoite să aștepte în curțile spitalelor câte 3-4 ore, pentru că nu se găsesc locuri pentru pacienți în spital. Acolo se blochează tot, dacă ambulanțele sunt blocate, intervențiile sunt întârziate și nu se ajunge la timp. Toate solicitările se fac cu întârziere. Acesta e tsunami deja, nu se mai poate numi val.

Avem foarte multe solicitări, situația este dramatică și nu știu unde o să ajungem. Deja și personalul începe să fie afectat. Avem în continuare și alte afecțiuni în afară de Covid, cazuri cronice, ciroze care se agravează și au nevoie de ajutor, infarct. Am discutat și cu alți colegi și nu suntem singurii în situația aceasta. Și în celelate județe este la fel”, a declarat dr. Angelica Hristea, director medical în cadrul SAJ Iași.

„Sunt și foarte mulți pacienți găsiți decedați la domiciliu”

Ieșenii infectați, aflați în stare foarte gravă, cu insuficiență respiratorie, sunt cei care apelează la ajutorul echipajelor medicale SAJ. Aceștia sunt pacienți care au nevoie de oxigen, iar rezervele sunt din ce în ce mai puține. Specialiștii au precizat că nu mai fac față, pentru că oxigenul se termină foarte repede și se găsește cu greu. Medicii sunt speriați și spun că nu știu cum vor depăși această situație.

„Cele mai multe solicitări sunt din partea pacienților infectați, care se află în stare foarte gravă. Aceștia prezintă în special infecție respiratorie și dispnee. Starea de sănătate a celor care apelează la 112 este una foarte gravă, nu prea mai sună nimeni pentru o simplă durere de cap sau durere în gât. Acești pacienți au mare nevoie de oxigen, iar noi nu prea mai avem oxigen, se termină foarte repede. Nici noi, și nici spitalele. Sunt și foarte mulți pacienți găsiți decedați la domiciliu.

Este o deficiență foarte mare de oxigen. Noi avem contract cu o firmă de oxigen și nu mai fac față solicitărilor foarte mari, nici ei nu mai au. Nici nu știu ce să zic, nu prea văd o situație în acest moment. Specialiștii spun că trebuia să ne așteptăm la așa ceva, da parcă e prea mult. Singura soluție e să ne păzim și să avem grijă, iar vaccinarea rămâne în continuare cea mai bună soluție”, a adăugat dr. Angelica Hristea, director medical în cadrul SAJ Iași.

În edițiile anterioare a fost prezentată povestea a două angajate SAJ Iași care au fost premiate de președintele Klaus Iohannis, pentru activitatea desfășurată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 noiembrie 2024
04 noiembrie 2024