Prima pagină » Local » S-au închis șase focare din Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași în ultima săptămână. Alte trei secții sunt încă afectate de infecția cu coronavirus
S-au închis șase focare din Institutul de Psihiatrie

S-au închis șase focare din Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași în ultima săptămână. Alte trei secții sunt încă afectate de infecția cu coronavirus

18 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a trecut printr-o avalanșă de infectări cu coronavirus în aceste luni. Doar în ultima săptămână s-au stins șase focare COVID-19 pe secțiile în care au fost afectate circa 147 de cadre medicale și pacienți. În prezent, unitatea sanitară mai are trei focare active

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași este una dintre unitățile sanitare cu cele mai multe focare COVID-19 din Iași. Un număr de șase secții afectate mai multe săptămâni au scăpat de cazurile de infectări. Au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus 147 de cadre medicale și pacienți. Între timp au apărut alte trei focare în spitalul ieșean. Tot în ultimele șapte zile s-au închis alte două focare, ambele fiind în secții ale Spitalului Militar „Dr. Iacob Czihac” Iași.

Concret, în secția de ATI a spitalului au fost confirmate pozitiv cinci asistente și trei infirmiere, iar în cea de Chirurgie a fost un număr de șase salariați. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a depistat ieri alte trei focare în județul Iași, unul dintre ele la Spitalul „Sfântul Sava”. Secția exterioară „Sf. Anton Durcovici” a unității sanitare are confirmați pozitiv cu noul virus trei pacienți și un asistent medical. Măsurile aplicate au constat în izolarea la domiciliu a asistentului medical, iar pacienții au fost izolați în alt corp de spital. Celelalte două focare au apărut la o universitate din Iași, unde au fost izolați la domiciliu trei salariați, și la o societate comercială, cu șase angajați bolnavi COVID-19.

Trei focare active la Institutul de Psihiatrie Iași

De la începutul pandemiei COVID-19, Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași au avut mai multe secții devenite focare. În momentul de față, mai sunt active trei focare în unitatea medicală. Este vorba despre trei secții, cu un total de 78 de cazuri. Un număr de 27 de persoane sunt infectate cu coronavirus în cadrul secție III Acuți, 40 din cadrul secției II Paliație și alți nouă la secția II Acuți. În ultima săptămână s-au stins șase focare din cadrul unității sanitare.

Astfel, au fost afectate secția de Psihiatrie 1 Cronici, de Psihiatrie V Acuți, secția 1 acuți, laboratorul de Sănătate Mintală, secția exterioară Șipote Cronici și cea de Îngrijiri Paliative 9 cronici. Cel mai mare focar stins a fost cel de la secția de Psihiatrie 1 Cronici, unde au fost 71 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19, dintre care 60 de pacienți și 11 cadre medicale. Ultimul focar din cadrul secției de Îngrijiri Paliative 9 cronici a fost închis chiar pe data de 16 decembrie. Aici, 14 cadre medicale și 13 pacienți au fost infectați.

Pe data de 17.12.2020 au fost confirmați pozitiv cu coronavirus 300 de ieșeni

Medicii ieșeni se așteaptă ca odată cu venirea sărbătorilor de iarnă numărul infectărilor cu coronavirus să crească. Ieri, în județul Iași au fost confirmați pozitiv cu noul tip de virus un număr de 300 de persoane. În total, numărul de cazuri a ajuns la 24.611. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.012 au fost externate. Dintre pacienții infectați cu coronavirus doar 34 s-au întors ieri la famiile lor. Din păcate, însă, trei persoane au pierdut lupta pentru viață, numărul fiind de 411 decese la nivelul județului Iași. Secțiile de ATI au devenit iar neîncăpătoare, un singur loc mai este liber pentru un pacient în stare gravă la Spitalul Municipal Pașcani.

Referitor la gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport COVID-19, inclusiv cele de ATI, au fost raportate ca fiind ocupate 494 de paturi, din care 66 sunt paturi ATI. În ceea ce privește gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 66, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 16 la Spitalul de Neurochirurgie.

Situația paturilor libere din spitalele suport COVID-19

În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 222 de paturi, dintre care 31 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, patru la Spitalul Mobil Lețcani, două paturi la Spitalul de Pneumologie, 37 de paturi la Spitalul Hârlău, șase paturi la Spitalul de Recuperare, 44 de paturi la Spitalul C.F. Iași, nouă paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 19 paturi la Spitalul Militar și 70 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

Alți doi pacienți au fost internați ieri la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate. În unitatea medicală erau ocupate 3 paturi ATI. În momentul de față sunt 12 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă pe stația de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași. Autoritățile locale au anunțat ieri că un număr de 4.298 de persoane se aflau în izolare, iar 5.087 de persoane erau carantinate la domiciliu.

Până în prezent, DSP Iași a emis în total 24.572 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 24.821 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. Medicii de familie reamintesc pacienților asimptomatici sau cu o formă ușoară a infecției cu coronavirus să anunțe imediat cum apar modificări semnificative în starea lor de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *