În cadrul conferinței de presă de astăzi, 18 amrtie 2022, de la Mănăstirea Frumoasa, primarul Iașului, Mihai Chirica a vorbit despre procesul îndelungat de reabilitate al ansamblului de clădiri din incinta mănăstirii și despre valoarea pe care un astfel de edificiu o oferă Iașului. După numeroase intervenții, s-au încheiat lucrările de reabilitate de la Mănăstirea Frumoasa din Iași.
Pe lângă lucrările încheiate la ansamblul de clădiri de la Mănăstirea Frumoasa, Mihai Chirica afirmă faptul că și alte proiecte importante de ordin cultural vor fi reabilitate în Iași, acesta menționând și lucrările efectuate în momentul de față la palatul din inima Iașului, Braunstein. Edilul precizează că procesul a fost unul îndelungat datorită complexității clădirilor care au suferit schimbări majore în ultimii ani.
Mihai Chirica: ,,Avem obligația de a lăsa ceva palpabil pentru cei de peste 300-400 de ani!”
S-a încheiat proiectul de reabilitare al complexului de clădiri de la Mănăstirea Frumoasa din Municipiul Iași. Finanțat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ADRNE, clădirile arată acum ca și cum ar fi ,,renăscut”, conform echipei de specialiști care a lucrat o perioadă îndelungată la proiectul care a redevenit un punct cultural și o atracție turistică totodată. Împrejmuită de un zid de piatră, asemeni unei cetăți, mănăstirea a beneficiat de o finanțare de aproximativ 843 de mii de lei (173 de mii de euro).
,,Mănăstirea Frumoasa este un edificiu de secol al XVI-lea, mai vechi decât Biserica ,«Trei Ierarhi» sau alte edificii din aceeași sferă din zona Moldovei. Prin lucrările care au fost făcute acum în întregul proces de reabilitare, am dus la renașterea ansamblului de clădiri de la Mănăstirea ,«Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil» Frumoasa. Avem obligația față de cei care au fost înaintea noastră, de a lăsa în urmă ceva palpabil pentru cei de peste 300-4000 de ani, să se bucure de ceea ce am realizat noi azi”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Conform echipei de proiectare, reabilitarea a fost un proces îndelungat și dificil din cauza stării în care se aflau la acel moment clădirile, în cazul unor spații fiind semne de întrebare atunci când venea vorba de ce poate fi păstrat și ce trebuie neapărat să fie reconstruit. Maica stareță, Sofia Bordeianu, a declarat că a simțit în întregul proces sentimentele pe care le are o mamă atunci când trebuie să nască, emoții amestecate cu frică și cu dorința de a nu pierde ceea ce exista deja, cu toate că înainte de reabilitare clădirile se aflau în ruine.
,,Am simțit emoții, la fel ca o mamă înainte de a naște. Te temi de durerea pe care o vei simți, dar după ce tot procesul a fost încheiat, uiți de toată durerea, copleșindu-te fericirea că ai adus o altă viață pe lume. Așa a fost și în acest caz”, a afirmat stavrofora Sofia Bordeianu.
Ce potențiale proiecte de dezvoltare apar după ce s-au încheiat lucrările de reabilitate de la Mănăstirea Frumoasa
Cu o puternică influență culturală, complexul de maici ar avea influențe ucrainene, mănăstirea fiind construită în anul 1587.
În urma modernizărilor făcute, aceasta a fost iluminată arhitectural, păstrându-se însă aspectul pentru care aceasta este cunoscută. La Ansamblul de la Mănăstirea Frumoasa din Iași au fost descoperite, în 2018, o serie de pivnițe extrem de interesante, chiar lângă unul dintre zidurile fabulosului monument, acestea prezentând probabilitatea de a avea un secol vechime.
Astfel, în cadrul conferinței de presă, primarul a susținut că a vizitat pivnițele care se află la mănăstire și că vor fi făcute demersuri de reabilitare a acestora, pentru a nu pierde nimic din ceea ce poate oferi frumusețea mănăstirii aflate în vârf de deal, cu privire la întregul oraș.
,,Am vizitat și aceste pivnițe și vom face toate demersurile necesare pentru a reabilita și ceea ce ține de acestea”, a precizat primarul.
Și alte lucrări de reabilitate de la Mănăstirea Frumoasa vor fi realizate de Conest SA.