Prima pagină » Eveniment-Social » S-au împlinit 195 de ani de la întemeierea celei mai prestigioase instituții de învățământ! Ei sunt o parte dintre elevii speciali ai Colegiului Național Iași: „Îmi place că există un ritm al învățării, saxofonul este doar o pasiune” – GALERIE FOTO/VIDEO

S-au împlinit 195 de ani de la întemeierea celei mai prestigioase instituții de învățământ! Ei sunt o parte dintre elevii speciali ai Colegiului Național Iași: „Îmi place că există un ritm al învățării, saxofonul este doar o pasiune” – GALERIE FOTO/VIDEO

26 ian. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Cu prilejul împlinirii a 195 de ani de existență, în cadrul Zilelor Școlii, Colegiul Național Iași a organizat ieri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 12:00, o serbare specială. Cadre didactice, invitați și elevi ai unității de prestigiu s-au adunat în Sala de Festivități pentru a-și împărtăși gândurile, urmând ca până pe data de 27 ianuarie 2023 să se desfășoare o serie de activități cultural-artistice

Istoria Colegiului Național a început la data de 23 ianuarie 1828, când cărturarul Gheorghe Asachi a înființat „Gimnaziul Vasilian”, prin completarea școlii primare de la Mănăstirea „Trei Ierarhi” cu clase gimnaziale, având limba română ca limbă de predare. Acum, la împlinirea a 173 de ani de la întemeiere, reprezentanții instituției au organizat un eveniment tip serbare în Sala de Festivități, prezentând și manifestările prilejuite de sărbătoarea din perioada următoare.

De asemenea, directorul Elena Calistru a vorbit cu reporterii BZI despre care sunt lucrurile ce contează cu adevărat pentru tineri, dincolo de rezultatele excelente la învățătură. Mai mult, o parte din elevii Colegiului Național Iași au dezvăluit ce înseamnă să fii elev la un asemenea colegiu.

„Sunt din clasa a V-a aici, la colegiu. M-am obișnuit cu totul. Cel mai mult îmi place că există un ritm de învățare. Spre exemplu, eu cânt și la saxofon în timpul liber, dar e doar o pasiune. Am ales Colegiul Național, nu Arte sau altceva”, a declarat Teodora Enache, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Iași.

Gânduri la 195 de ani de la întemeierea Colegiului Național

La 195 de ani de la întemeierea Colegiului Național Iași, directorul Elena Calistru, colegii săi și elevii instituției au luat partea la serbarea menită să amintească tuturor ce a însemnat ziua de 23 ianuarie 1828. Fără doar și poate, rezultatele de necontestat au format și formează generații întregi, însă dincolo de aceste aspecte se pare că alte lucruri fac diferența în procesul educațional.

„Sunt niște lucruri universal valabile… Copiii, dincolo de performanțele lor, sunt foarte buni la română, matematică, alte materii… Dincolo de aceste lucruri, menirea noastră, ca școală, ca dascăli, este să-i formăm ca oameni. Acești oameni vor ajunge în societate și vor relaționa, iar în momentul în care tu îi formezi în spiritul unor valori le dai repere, modele reale.

Asta înseamnă Colegiul Național, aceste rezultate care nu sunt întâmplătoare, pentru că atât colegii mei, cât și elevii fac eforturi uriașe, îi învață lecții care îi vor ajuta în viață, unde uneori nu mai poți schimba lucrurile. La un test sau examen iei o nota mai mică, există poate o diferențiere… Atunci ei se pregătesc pentru lecțiile mari ale vieții, eu asta cred.

În plus, tinerii sunt diferiți de la an la an, iar noi ne mulăm după ei și ei după noi… Se fac o grămadă de ateliere, proiecte, sport, însă eu mi-aș mai dori poate atât, ca toți tinerii sclipitori care ne-au călcat pragul să se mai întoarcă la noi, în Iași, în țară. Avem ambasadori, profesioniști prin toată lumea, dar mi-aș dori uneori să vină și să poată schimba comunitatea aici, la noi”, a declarat directorul Elena Calistru.

Câțiva dintre elevii frumoși ai instituției

În una dintre clasele Colegiului Național Iași, în laboratorul de chimie, mai exact, reporterii BZI au întâlnit câțiva tineri ce se pregăteau să intre la serbare. Teodora Enache, în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XI-a, profil mate-info, dar și o mică artistă în timpul liber, se afla printre ei.

„Școala primară am făcut-o la «Otilia Cazimir», apoi, având rezultate foarte bune, am dat admitere la colegiu. Cum spuneam, din clasa a V-a sunt aici, am intrat cu 9,80, dacă îmi amintesc bine. Nu prea am timp liber, dar dintotdeauna am cochetat cu saxofonul și îmi place să cânt, atunci când pot, oficial fac asta din septembrie. Părinții m-au susținut întotdeauna și așa am ajuns să fiu elevă aici.

Părinții mei nu sunt profesori, lucrează în domenii diferite, dar au fost bucuroși că vreau la Colegiul Național. Aici, după ce te obișnuiești cu unele reguli, nu știu, uniforma, nivelul de învățare, nu mai este așa greu. Acum am note destul de mari. Este și o mândrie să fiu elevă aici.

După ce voi termina facultatea aș vrea să continui pe drumul acesta, mate-info… Dar și cu saxofonul mi-ar plăcea să evoluez. În rest, mai fac și dansuri populare”, a adăugat Teodora Enache, elevă a Colegiului Național.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Felicitări tuturor ! Doamna director, ar trebui sa implice toți elevii , dar mai mult de atât sa o educe pe doamna Narcisa Capitaneanu , care nu își face treaba cu seriozitate și vocație .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`