Prima pagină » Actualitate » S-au grăbit Rusia și China în testarea pe oameni a vaccinurilor anti-COVID-19? Medicii epidemiologi ieșeni nu se îngrijorează. Prof. dr. Doina Azoicăi: „Ritmul cercetărilor lor nu reprezintă o problemă, rezultatul contează!”
S-au grăbit Rusia și China în testarea pe oameni a vaccinurilor anti-COVID-19? Medicii epidemiologi ieșeni nu se îngrijorează. Prof. dr. Doina Azoicăi:

S-au grăbit Rusia și China în testarea pe oameni a vaccinurilor anti-COVID-19? Medicii epidemiologi ieșeni nu se îngrijorează. Prof. dr. Doina Azoicăi: „Ritmul cercetărilor lor nu reprezintă o problemă, rezultatul contează!”

19 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

După ce Rusia și China au început testarea pe oameni a vaccinurilor anti-COVID-19, au apărut și opinii care au criticat graba cu care s-au efectuat testările. Criticii spun că specialiștii celor două țări au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului. Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, contrazice și spune că ritmul accelerat al testărilor nu reprezintă o problemă și că populația va putea fi vaccinată abia după ce vaccinul anti-COVID-19 se va dovedi a fi eficient și sigur

China a anunțat brevetarea primului său vaccin anti-COVID-19. Vaccinul se află în faza 3 de testare, iar chinezii spun că produsul se va putea multiplica într-o perioadă scurtă de timp. Anunțul specialiștilor chinezi a venit la scurt timp după ce Rusia a produs deja 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V și va începe vaccinarea voluntară în masă peste o lună. Imediat după ce aceste două țări au anunțat că au descoperit antidotul prin care populația s-ar putea imuniza împotriva infecției cu COVID-19, criticii nu au întârziat să comenteze.

Mai multe țări afectate de pandemia de coronavirus s-au revoltat asupra grabei cu care s-au efectuat testările vaccinului pe oameni și că s-au ars anumite etape de siguranță a medicamentului. Prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că nu este niciun motiv de îngrijorare și că vaccinul, fiind deja în stadiul 3 de testare, se adeverește treptat ca fiind antidotul la care a sperat omenirea.

Testarea unui vaccin presupune 3 faze majore. Până a fi dat pe piață, vaccinul anti-COVID va trebui să fie testat pe mii de oameni

Rusia și China au anunțat că au vaccinul anti-COVID-19 și că se află în etapa de testare pe o masă mare de oameni. Deși nu sunt publicate suficiente informații care să formeze o opinie publică cu privire la siguranța acestor vaccinuri, mai mulți specialiști s-au revoltat și au acuzat cele 2 țări că s-au grăbit să înceapă testarea unui produs care ar putea cauza mai mult rău decât bine. Vaccinul a fost testat pe oameni în două faze. Urmează cea de-a treia fază de testare a vaccinului.

„La momentul de față nu sunt făcute publice rezultatele studiilor premergătoare ale punerii pe piață a preparatului vaccinal anunțat ca fiind existent de Rusia și China. Ritmul cercetărilor lor nu reprezintă o problemă, rezultatul contează. Testarea unui vaccin presupune de obicei trei faze majore, înainte de a primi aprobarea pentru producerea în masă și darea în folosire. Primele două faze implică teste pe un grup redus de oameni, pentru a stabili dacă vaccinul produce efecte secundare dăunatoare și dacă este capabil să stimuleze crearea anticorpilor. În faza 3, se extind testele la mii de oameni”, spune prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Prof. dr. Doina Azoicăi: „Un vaccin anti-COVID-19 nu va putea fi administrat populației până nu se va demonstra prin testare că este în primul rând sigur și eficient”

Medicii ieșeni spun că nu există motiv de îngrijorare și chiar dacă Rusia și China au anunțat existența unui vaccin anti-COVID-19, asta nu înseamnă că produsul chiar funcționează și va fi administrat populației. Reprezentanți ai comunității internaționale au anunțat că nu vor recunoaște susținerile Rusiei până când nu vor fi atinse standardele științifice și etice riguroase.

„Un vaccin nu va putea fi administrat populației până nu se va demonstra prin testare că este în primul rând sigur și eficient. Când spun «sigur», mă refer că acest produs trebuie să nu producă reacții post-vaccinale specifice ca febra și reacții locale. Când spun «eficient» mă refer la nivelul de anticorpi care apar în urma vaccinării. Multe medicamente au efecte adverse grave. De aceea, înainte de a fi pus pe piață, un astfel de produs trebuie studiat minuțios pentru a se face un bilanț între avantaje și dezavantaje. Numai așa ne putem păzi de reacțiile adverse severe care pot apărea”, mai spune prof. dr. Doina Azoicăi.

Durata de imunizare în urma administrării vaccinului nu este lungă. Cu toate acestea, medicii spun că ar putea reduce numărul de îmbolnăviri

Specialiștii care au lucrat la conceperea unui vaccin de imunizare a populației împotriva COVID-19 spun că durata de acțiune a substanțelor care imunizează nu este de lungă durată. Chiar și așa, administrarea acestui medicament poate contribui major la scăderea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus.

„Un vaccin, indiferent de durata pe care o are, va influența oprirea extinderii fenomenului. Astfel, putem discuta despre o scădere a numărului de pacienți infectați cu COVID-19. Desigur, asta nu exclude păstrarea indicațiilor de igienă, distanțare socială și putarea măștilor. Putem asemăna beneficiile vaccinului anti-COVID-19 cu beneficiile pe care le-a demonstrat în timp că le are vaccinul antigripal. Prin vaccinare, s-a demonstrat că gripa nu mai este la fel de amenințătoare”, adaugă medicul ieșean.

Prof dr. Doina Azoicăi: „Vaccinarea nu exclude sub nicio formă celelalte măsuri de protecție pe care le-am respectat până acum”

Pe lângă beneficiile pe care le poate aduce vaccinarea anti-COVID-19 există și dezavantaje, așa cum spun specialiștii. Populația, considerându-se imunizată, s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecție și să se îmbolnăvească. Din acest motiv, medicii insistă să educe populația și să le corecteze așteptările cu privire la imunizare.

„Vaccinarea nu exclude sub nicio formă celelalte măsuri de protecție pe care le-am respectat până acum. Vaccinul, după ce se va dovedi eficient, ar putea oferi oamenilor senzația că sunt imunizați și atunci să se relaxze cu privire la respectarea măsurilor. Să nu uităm că discutăm despre un virus extrem de contagios și care, dacă nu este ținut sub control, poate afecta populația din nou. Oprirea răspândirii coronavirusului depinde de fiecare cetățean în parte”, încheie prof. dr. Doina Azoicăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *